Prekvapenie, nenazbieral silu. Politici reagujú na Druckerov koniec

TA3 TASR SITA
16.4.2018 16:05

Minister vnútra Tomáš Drucker nečakane končí vo funkcii, ktorú v marci prevzal po Robertovi Kaliňákovi. Svoju demisiu odôvodnil tým, že nechce ešte viac polarizovať spoločnosť v otázke odvolania či neodvolania šéfa polície Tibora Gašpara. Prinášame vám reakcie koaličných a opozičných politikov na jeho demisiu.

Vnútorná záležitosť Smeru

Kancelária prezidenta na odstúpenie ministra vnútra nateraz nebude reagovať, vyjadrí sa v utorok, uviedol prezidentov hovorca Roman Krpelan. Andrej Kiska pritom pred dvoma týždňami vyhlásil, že jediné, čo ho v súvislosti s osobou policajného prezidenta Tibora Gašpara zaujíma, je, kedy ho minister vnútra odvolá z funkcie. 

Predseda parlamentu Andrej Danko rozhodnutie Tomáša Druckera na vedomie. Tým, že ide o vnútornú záležitosť Smeru, nebude sa k tomu bližšie vyjadrovať, uviedol Dankov hovorca Tomáš Kostelník. Jeho stranícky kolega Anton Hrnko bol o niečo zhovorčivejší.

Premiér Peter Pellegrini sa k rezignácii ministra vnútra Druckera vyjadrí až po stretnutí s ním. "Predseda vlády SR Peter Pellegrini zaujme stanovisko po osobnom stretnutí s ministrom vnútra Tomášom Druckerom," informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády.

Hrnko nie je demisiou nadšený. "Je ho škoda, minister Drucker rozbehol dôležité zmeny v rezorte týkajúce sa voľby policajného prezidenta a organizácie okolo policajnej inšpekcie,"povedal politik. Hrnko ale rozumie dôvodom, prečo sa Drucker rozhodol podať demisiu. "Pretože ak niekoho odvolávate, musíte mať na to pádne argumenty a je niekedy ťažké pripustiť si, že časť verejnosti má na vec iný názor," povedal Hrnko s tým, že Drucker má v tejto veci zrejme iný prah bolesti. "Nie je dobré zasahovať do organizácie policajného zboru," odpovedal na otázku, či by on bol za odvolanie Gašpara. Tvrdí totiž, že polícia má práve za jej súčasného vedenia veľkú šancu na vyriešenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Musíme sa oboznámiť s dôvodmi

Rozhodnutie Druckera podať demisiu prekvapilo podpredsedu Smeru-SD Juraja Blanára. "Dozvedel som sa to z médií a je to pre mňa veľké prekvapenie. Musím sa viac oboznámiť s dôvodmi," povedal Blanár.

Aj koaličnú stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie Druckera podať demisiu. "No berieme ho na vedomie," povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Most-Híd tvrdí, že navrhované zmeny o spôsobe výberu a menovania vedenia polície považuje za dôležitý systémový krok k obnovovaniu dôvery. "Návrh je v súlade s návrhom strany Most-Híd, ktorý z iniciatívy jej predstaviteľov bol zapracovaný aj do Programového vyhlásenia vlády," dodala Debnár.

Nepozbieral vnútornú silu?

Od Tomáša Druckera sa podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka očakávalo, že využije svoju kompetenciu ministra vnútra a odvolá z postu Tibora Gašpara. „Ukázalo sa, že vnútornú silu na tento krok nepozbieral, ale zároveň nebol ochotný podvoliť sa vedeniu Smeru-SD, ktoré na neho tlačilo, aby Gašpara vo funkcii ponechal,“ povedal Galko s tým, že riešením je jeho demisia, ktorá ho usvedčuje, že nedokázal svoju novú funkciu pretaviť do správnych rozhodnutí.

Vláda Petra Pellegriniho však dostala podľa Galka ďalší úder a jej pokračovanie je naozaj len o tom, že potrebujú kryť zločin a držať políciu aj prostredníctvom Tibora Gašpara vo svojich rukách. „Je vylúčené, aby sa po Druckerovej demisii našiel v súčasnej vládnej koalícii človek, ktorý nastúpi do tejto uvoľnenej funkcie s vôľou meniť veci k lepšiemu a prinavrátiť Policajnému zboru stratenú dôveru. Požiadavka na predčasné voľby je o to naliehavejšia,“ uviedol Galko.

Silnejší ako minister vnútra

To, že Drucker rezignoval na post ministra vnútra, znamená podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej len jedno – Tibor Gašpar, alebo záujmové skupiny, ktoré za ním stoja, sú silnejšie ako minister vnútra. Ako povedala, táto správa je nebezpečná pre našu krajinu a pre výkon spravodlivosti na Slovensku.

„Nezabúdajme, že o Gašparovi a jeho rodine, nitrianskom oligarchovi Norbertovi Bödörovi rozsiahlo písal aj zavraždený Ján Kuciak. Drucker odchádza, no policajný prezident, ktorý je pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka a jeho snúbenice v konflikte záujmov, ostáva. Vysvetlenie Tomáša Druckera k svojej rezignácii je mimoriadne nedôveryhodné,“ vyhlásila Remišová.

Odchod Druckera podľa Remišovej situáciu neupokojí, polarizácia a nedôvera voči štátnym inštitúciám a k vedeniu polície bude narastať, najmä ak Drucker priznal, že Gašparovi odchod z funkcie ani nenavrhol. „V rozmedzí dvoch mesiacov budeme mať tretieho ministra vnútra, čo teda nie je ukážkou stability štátu, o ktorej hovoria strany vládnej koalície,“ konštatovala.

Kde sa nachádzal v hierarchii moci

Na rozhodnutí ministra vnútra Tomáša Druckera odstúpiť zo svojej funkcie je jasne vidieť, kde sa v hierarchii moci nachádza on a kde policajný prezident Gašpar. Povedal to líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Toto je krásny príklad, akú silu má u nás táto štátna mafia. Keď si povie, že pre ňu je prioritné udržať vo funkcii policajného prezidenta Gašpara, tak je ochotná pre to obetovať aj novopečeného ministra vnútra," vyhlásil Kollár.

Milan Krajniak zo Sme rodina okomentoval na sociálnej sieti Druckerove rozhodnutie ako útek pred zodpovednosťou. "Ak teda verí, že Gašpar je OK, prečo potom odchádza?" napísal.

Dôvody sú zjavné všetkým

Policajný prezident Tibor Gašpar zostáva vo funkcii, namiesto neho odišiel minister vnútra Tomáš Drucker. Podľa mimoparlamentných strán to naznačuje, že Gašpar je mocnejší ako samotný minister. Tvrdí to Progresívne Slovensko i KDH. "Drucker naznačil, že aj podľa neho by bolo lepšie, ak by Gašpar sám odstúpil a upokojil tým polarizovanú spoločnosť. Drucker vraj nevidel dôvody na odvolanie prezidenta Policajného zboru. Pritom tie sú zjavné všetkým," uviedlo vo svojom stanovisku Progresívne Slovensko. Ako podotklo, polícia pod vedením Gašpara nevyriešila žiadnu z veľkých káuz, kde je podozrenie na prepojenie s politickými špičkami, nevyriešila kauzu Bašternák a ani po takmer dvoch mesiacoch sa nepriblížila k objasneniu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Minister Drucker pochopil, že so Smerom sa nedá nič vyčistiť, dá sa len seba zašpiniť. A tak odstupuje. Na rekonštrukciu štátu potrebujeme inú vládnu garnitúru," napísal na sociálnej sieti líder strany SPOLU - občianska demokracia Miroslav Beblavý.

KDH tvrdí, že keď je "policajná klika" silnejšia ako štát, tak odstúpi minister a nie ten, koho on menuje a odvoláva. "Stále tvrdíme, že najlepším riešením pre Slovensko sú predčasné voľby," uviedlo hnutie. Občianska konzervatívna strana považuje za príznačné, že Drucker radšej sám odstúpi z funkcie, ako by odvolal Gašpar. "Potvrdzuje sa, že Pellegriniho vláda nie je ničím iným než skrytou štvrtou Ficovou vládou," vyhlásila strana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok