Saudský kráľ venoval Jeruzalemu milióny a odsúdil konanie USA

TA3 TASR
15.4.2018 22:23

Otázka Jeruzalema a zahraničná politika Iránu. To sú hlavné témy summitu Ligy arabských štátov, ktorý sa koná v Saudskej Arábii. Podujatie otvoril saudskoarabský kráľ Salmán, ktorý sa vo svojom prejave postavil proti viacerým rozhodnutiam administratívy Spojených štátov.

Krok vyvolal pobúrenie

Saudskoarabský kráľ Salmán opäť odsúdil vlaňajšie uznanie Jeruzalema za izraelské hlavné mesto zo strany prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa a presunutie ambasády USA z Tel Avivu do tohto svätého mesta. Tento krok vtedy vyvolal pobúrenie v celom arabskom svete.

"Obnovujeme naše odsúdenie a odmietnutie rozhodnutia americkej administratívy ohľadom Jeruzalema. Potvrdzujeme, že východný Jeruzalem je neoddeliteľnou súčasťou palestínskej zeme," uviedol Salmán počas otvorenia samitu Ligy arabských štátov v saudskoarabskom meste Zahrán.

Milióny na údržbu dedičstva

Kráľ zároveň oznámil, že venuje 150 miliónov dolárov na údržbu islamského dedičstva vo východnom Jeruzaleme. "Pomenúvam toto stretnutie ako jeruzalemský samit, aby celý svet vedel, že Palestína a jej ľud zostávajú naďalej stredobodom arabských záujmov," uviedol Salmán, ktorého citujú francúzske médiá.

Panovník oznámil, že Rijád daruje 50 miliónov dolárov Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe. Táto organizácia, ktorá poskytuje pomoc vyše trom miliónom ľudí, čelí vážnym finančným problémom po tom, ako USA minulý rok zastavili peňažnú podporu tohto humanitárneho telesa. Izrael obsadil prevažne palestínsku východnú časť Jeruzalema počas šesťdňovej vojny v roku 1967 a neskôr ju anektoval. Palestínčania považujú východný Jeruzalem za metropolu svojho budúceho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok