Saudský princ prekvapuje: Izraelčania majú právo na svoj štát

TA3
3.4.2018 10:02

Izraelčania majú právo žiť pokojný život vo svojom vlastnom štáte. Tento prekvapujúci názor vyslovil v rozhovore uverejnenom v americkom časopise The Atlantic saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý zároveň vyzval na dosiahnutie mierovej dohody pre Blízky východ. Tá je podľa neho nevyhnutná na zabezpečenie stability pre všetky strany a udržanie normálnych vzťahov.

Saudský princ prekvapuje: Izraelčania majú právo na svoj štát
SITA/AP

Požadujú vrátenie území

"Myslím si, že Palestínčania aj Izraelčania majú právo mať vlastný štát. Potrebujeme však mierovú dohodu, aby sme zabezpečili stabilitu pre každého a mali normálne vzťahy," citujú z rozhovoru nemecký týždenník Der Spiegel a agentúra Reuters.

Tieto slová sú podľa Spiegla prekvapujúce najmä preto, že Saudská Arábia a Izrael neudržiavajú formálne diplomatické vzťahy a Rijád židovský štát neuznáva. Izrael, ktorý vznikol 14. mája 1948 na území vtedajšej Palestíny, obsadil v šesťdňovej vojne v roku 1967 mnohé arabské územia - pásmo Gazy, Sinajský polostrov, Západný breh, Golanské výšiny, východný Jeruzalem, ktoré sú stále považované za príčinu mnohých konfliktov v regióne. Saudská Arábia neustále požaduje ich vrátanie a od šesťdňovej vojny je s Izraelom oficiálne vo vojnovom stave.

Spoločné záujmy

V zákulisí sa však vzťahy medzi oboma krajinami v posledných rokoch postupne zlepšili. Tel Aviv i Rijád považujú šiitský Irán za hrozbu. Len nedávno náčelník generálneho štátu izraelskej armády Gadi Eizenkot pre saudskoarabskú spravodajskú webstránku uviedol, že Izrael je pripravený vymieňať si spravodajské informácie so Saudskou Arábiou a zdôraznil, že obe krajiny majú "veľa spoločných záujmov". Nikdy predtým však taký vysoko postavený predstaviteľ Saudskej Arábie nepriznal Izraelu právo na samostatný štát.

Bin Salmán v rozhovore ďalej povedal, že nemá žiadne "náboženské výhrady" proti tomu, aby Izraelčania a Palestínčania žili vedľa seba, pokiaľ je chránené najposvätnejšie miesto pre moslimov v Jeruzaleme - mešita al-Aksá. "Máme obavy v súvislosti s posvätnou mešitou v Jeruzaleme a právami palestínskeho ľudu, ale nemáme nič proti iným ľuďom," uviedol 32-ročný korunný princ.

Chce prilákať investorov

Zbližovanie medzi oboma krajinami nabralo jasnejšie kontúry v marci, keď Saudská Arábia prvýkrát vo svojej histórii otvorila vzdušný priestor pre komerčný let do Izraela. V novembri 2017 člen izraelskej vlády hovoril o tajných kontaktoch so Saudskou Arábiou, čo však Rijád stále oficiálne popiera.

Muhammad bin Salmán chce svoju krajinu zmeniť a zaviazal sa k ďalekosiahlym reformám s cieľom prilákať západných investorov a znížiť jej závislosť od ropy. Momentálne cestuje po Spojených štátoch, aby podporil investície a svoje snahy o obmedzenie vplyvu Iránu v regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok