Urážka Putina, Trump súčasným Hitlerom. Štáty reagujú na útok v Sýrii

TA3 TASR
14.4.2018 09:08

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov odsúdil sobotné vzdušné útoky na Sýriu, ktoré podľa neho predstavujú hrozbu pre Rusko.

Akcie neostanú bez dôsledkov

Vo vyhlásení uviedol, že Rusko varovalo, že "takéto akcie neostanú bez dôsledkov" a "všetka zodpovednosť za ne leží na Washingtone, Londýne a Paríži". Dodal, že "urážka prezidenta Ruska je neakceptovateľná a neprípustná".

Agentúra AP pripomína, že USA, Británia a Francúzsko podnikli nadránom vojenské útoky s cieľom potrestať sýrskeho prezidenta Bašára Asada za zrejmý chemický útok proti civilistom. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová odsúdila USA za útoky na Sýriu. Uviedla, že útoky zasiahli dlhé roky sužovanú krajinu, ktorá "sa veľa rokov snažila prežiť teroristickú agresiu".

Po útokoch na Sýriu podpredseda branného výboru v ruskej Štátnej dume Alexander Šerin prirovnal prezidenta USA Donalda Trumpa k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi, pričom útoky pokladá na akciu proti Rusku. Povedal, že "Trump sa dá označiť za Adolfa Hitlera číslo dva našich čias - pretože, vidíte, si dokonca vybral čas, kedy Hitler napadol Sovietsky zväz". Podľa agentúry RIA-Novosti nacistické sily podnikli v roku 1941 útok proti Sovietskemu zväzu približne o štvrtej nadránom.

Rusov vopred informovali

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová vyhlásila, že spoločná vojenská operácia s USA a Britániou proti Sýrii mala za cieľ tri lokality a Rusko bolo vopred informované. Uviedla, že útoky boli zamerané na "hlavné výskumné centrum" sýrskeho programu chemických zbraní a na "dve dôležité výrobné lokality".

Podľa francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana operácia necielila na sýrskych spojencov alebo civilistov, ale na vládu prezidenta Bašára Asada pre jej údajné využitie chemických zbraní. Sýrska vláda popiera, že by ich použila.

V Sýrii majú dve vojenské základne

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že žiadna z rakiet pri útoku Západu voči Sýrii neprenikla do zón chránených ruskou protiraketovou obranou. Rusko má dve vojenské zariadenia v Sýrii - leteckú základňu Humajmím a námornú základňu Tartús. Podľa ruskej armády sýrske systémy protivzdušnej obrany sovietskej výroby zostrelili všetkých 12 rakiet s plochou dráhou letu cielených na sýrsku leteckú základňu Dumajr východne od Damasku.

Sýrska armáda potvrdila, že niektoré jej stanovištia boli zasiahnuté raketami vypálenými v noci na sobotu americkými, britskými a francúzskymi silami. Podľa sýrskej armády bolo vypálených 110 rakiet. Vo vyhlásení armády sa uvádza, že došlo k materiálnym škodám vo výskumnom centre v Barze, severovýchodne od Damasku. Sýrskej obrane sa podľa vyhlásenia podarilo zostreliť väčšinu rakiet po tom, ako čelila útoku s "vysokou účinnosťou".

Podľa Iránu je útok zločinom

Iránsky prezident Hasan Rúhání útoky odsúdil. Podľa spravodajskej stanice BBC Rúhání vyhlásil, že "útoky USA na Blízkom východe nemajú žiadny účinok, iba vyhladzovanie a devastáciu".

Rúhání na schôdzke s iránskym najvyšším duchovným vodcom Alím Chameneím povedal, že západné sily "chcú týmto útokom ospravedlniť svoju prítomnosť v regióne". Chameneí ešte skôr uviedol, že útok Západu na Sýriu je zločinom, ktorý neprinesie žiadny zisk. "Prezident USA, britská premiérka a prezident Francúzska sú zločinci," konštatoval ajatolláh Chameneí.

V súvislosti so vzdušnými útokmi na Sýriu Čína uviedla, že nesúhlasí s používaním sily v medzinárodných vzťahoch. Akékoľvek vojenské akcie, ktoré obchádzajú Bezpečnostnú radu OSN, podľa Číny porušujú zásady a základné normy medzinárodného práva. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Stanica zároveň zverejnila zoznam krajín, ktoré dosiaľ útoky podporili, a ktoré s nimi nesúhlasili.

Krajiny podporujúce útoky:

Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Nemecko, Turecko, Saudská Arábia, Katar, Kanada, Japonsko, Austrália, Izrael

Krajiny neschvaľujúce útoky:

Sýria, Rusko, Irán, Čína

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok