USA, Británia a Francúzsko podnikli v Sýrii vojenské útoky

TA3 TASR SITA ČTK
14.4.2018 07:16

Spojené štáty spolu so svojimi spojencami zaútočili na Sýriu. Koordinovaná akcia bola reakciou na údajný chemický útok vo východnej Ghúte. Americký prezident Donald Trump zároveň oznámil, že je pripravený v útokoch pokračovať, pokiaľ Sýria neprestane používať chemické zbrane.

Dôsledok neschopnosti Ruska

Spojené štáty podnikli "presné" útoky na ciele v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní. Oznámil to americký prezident Donald Trump. Podľa jeho vyhlásenia v piatok večer washingtonského času prebiehajú v Sýrii spoločné vojenské útoky Spojených štátov a ich spojencov - Británie a Francúzska. Tieto údery označil za "priamy dôsledok" neschopnosti Ruska zabrániť silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v používaní chemických zbraní.

Nad sýrskym hlavným mestom Damask bolo vidieť záblesky a počuť hlasné výbuchy. Počas Trumpovho prejavu tiež oblohu zahalil hustý dym. Podľa amerického prezidenta sú Spojené štáty a ich spojenci pripravení na "vytrvalú" odozvu, až kým sýrska vláda neprestane používať chemické zbrane.

Reakcia na chemický útok

Americké ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že nemá žiadne pochybnosti o zodpovednosti sýrskej vlády za útok jedovatým plynom, ktorý hlásili minulú sobotu z mesta Dúmá pri Damasku. Podľa rôznych zdrojov zahynulo pri tomto chemickom útoku 40-100 ľudí.

Trump už pred niekoľkými dňami pohrozil odvetným útokom na Sýriu. Ide pritom už o druhý prípad, keď sa rozhodol zakročiť proti tamojším vládnym silám. V apríli 2017 zaútočili Američania riadenými strelami Tomahawk na leteckú základňu v sýrskej provincii Homs, kde sa podľa Washingtonu mali takisto nachádzať chemické zbrane. Zahynulo pri tom najmenej šesť ľudí. Úder bez mandátu OSN bol odvetou za údajný chemický útok na mesto Chán Šajchún.

Prekročenie pomyselnej hranice

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil v noci na sobotu, že Francúzsko spoločne so Spojenými štátmi a Britániou začali vojenskú operáciu proti "utajovanému chemickému arzenálu" sýrskej vlády.

Podľa Macronovho vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra AP, vníma Paríž vývoj v Sýrii ako "prekročenie pomyselnej hranice" po tom, čo sa v meste Dúmá pri Damasku minulú sobotu údajne odohral chemický útok. Francúzsky prezident dodal, že v tomto prípade "nie sú pochybnosti" o zodpovednosti sýrskej vlády. Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada popiera obvinenia Západu z chemického útoku v Dúmá, ktorý si podľa rôznych zdrojov vyžiadal 40-100 mŕtvych.

Macron vyhlásil, že oznámená vojenská operácia sa zameriava iba na schopnosti Sýrie vyrábať chemické zbrane. Nešpecifikoval pritom, aké zariadenia alebo lokality sú terčmi útokov.

Alternatívna cesta podľa Mayovej nie je

Pri náletoch Spojených štátov, Británie a Francúzska v Sýrii sa podľa "prvých náznakov" podarilo úspešne zasiahnuť jedno z tamojších vojenských zariadení. Britské ministerstvo obrany to uviedlo v sobotu vo vyhlásení.

Trojica krajín podnikla nadránom útoky v okolí Damasku, ktorých terčom bol podľa vyjadrení ich lídrov sýrsky chemický arzenál. Predbežnú úspešnosť britský rezort obrany pripísal presnosti použitých riadených striel a "dôkladnému plánovaniu".

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že sobotňajšie nálety v Sýrii nemali byť "o zasahovaní do občianskej vojny" ani "o zmene režimu", ale obmedzeným a cieleným úderom, ktorý "ďalej nevystupňuje napätie v danom regióne" a snaží sa všetkými prostriedkami vyhnúť civilným obetiam. "Radšej by sme si zvolili alternatívnu cestu, ale v tomto prípade žiadna nie je," dodala Mayová.

Brutálna agresia

Sýrska vláda odsúdila v sobotu "tým najdôraznejším spôsobom" útoky na území Sýrie. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla s odvolaním sa na zdroj z ministerstva zahraničných vecí, že išlo o "brutálnu americko-francúzsko-britskú agresiu voči Sýrii, ktorá predstavuje očividné porušenie medzinárodného práva". Štátna televízia medzitým hlásila zranenia troch civilistov pri raketovom útoku na vojenskú základňu v provincii Homs.

Výsledkom iného raketového útoku, ktorého terčom bolo vedecko-výskumné centrum, je podľa televízie zničená budova a ďalšie materiálne škody, avšak nijaké ľudské straty. Pri útokoch, ktoré podnikli boli použité lietadlá s posádkou a rakety odpaľované z lodí v Stredozemnom mori. Terčmi týchto útokov boli predovšetkým tri objekty pri mestách Damask a Homs na západe Sýrie, informovali predstavitelia amerického rezortu obrany.

Monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uviedla, že pri útokoch bolo zasiahnutých viacero lokalít na okraji Damasku vrátane oblasti Džumrájá, kde sa nachádza výskumné centrum, či vojenského letiska Mazza. Sýrske vojenské zdroje podľa DPA informovali o zostrelení 20 rakiet v oblasti južne od Damasku.

Asad ich obvinil z podpory terorizmu

Tamojší prezident Bašár Asad vyhlásil, že vzdušné útoky na Sýriu iba zvýšili odhodlanie sýrskeho ľudu bojovať proti terorizmu. "Táto agresia iba zvýši odhodlanie Sýrie a sýrskeho ľudu pokračovať v boji a drvení terorizmu na každom kúsku našej krajiny," uviedol Asad počas telefonického rozhovoru s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Uvádza sa na to na twitterovom účte sýrskeho prezidenta.

Podľa spravodajskej stanice BBC sýrsky prezident zároveň obvinil západné krajiny z podporovania terorizmu v Sýrii.      Rúhání v telefonáte Asada opätovne ubezpečil, že Irán podporuje Sýriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok