Druckerova žena po Matovičových obvineniach končí s podnikaním

TA3 TASR
11.4.2018 12:15

Manželka ministra vnútra Tomáša Druckera ukončí všetky svoje podnikateľské aktivity. Drucker to oznámil po zasadnutí vlády a po obvineniach predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča ohľadom spornej kúpy pozemkov v okolí Trnavy.

Druckerova žena po Matovičových obvineniach končí s podnikaním
SITA/Diana Černáková

Chce mať dostatok pokoja

Drucker po rokovaní vlády uviedol, že sa so svojou manželkou dohodol na ukončení jej podnikateľských aktivít. Podľa Druckera nie sú dôvodom vykonštruované obvinenia opozičného lídra Matoviča, ale Druckerova verejná funkcia, ktorú chce vykonávať s pokojom a bez tendenčných obvinení. "Nie je to pre to, že by pán Matovič hovoril niečo závažné alebo pravdivé. Ide o to, že pokiaľ chcem vykonávať verejnú funkciu bolo by vhodné, aby som mal dostatok pokoja. Preto sme sa dohodli s manželkou, že ukončí svoje podnikateľské aktivity, hoci aj mne je bližšie podnikateľské prostredie ako verejné funkcie," uviedol Drucker.

Ako ďalej povedal minister vnútra, vyjadrenia Matoviča už nechce viac komentovať. Stále je presvedčený o tom, že nebol v konflikte záujmov v prípade kúpy pozemkov v Trnavskom kraji. "Už som všetko vysvetľoval viackrát a moje argumenty stále platia. Pozemky sa kúpili s cieľom dlhodobej investície, čo je podľa mňa úplne v poriadku. K pánovi Matovičovi nebudem rozprávať už nič, pretože jeho obvinenia sa nezakladajú na vecnej argumentácii, ale na senzáciách s jediným zámerom, diskreditovať jeho politických oponentov," doplnil Drucker.

„Minister Drucker evidentne nepochopil vážnosť situácie,“ reagoval Matovič. V utorok podľa neho minister tvrdil, že urobil rozhodnutie za firmu Logaro, prijíma moju ponuku na odkúpenie pozemkov a rozhodne o použití zisku. „Tým sa verejne priznal, že nie Lucia Druckerová stojí za zázračným 'podnikaním' tejto firmy, ale samotný minister,“ uviedol Matovič.

Superbiznis, ktorý nemá obdobu?

Minister odpovedal aj na otázky o príjmoch manželkinej spoločnosti za takzvané poradenské služby. Tvrdí, že k tejto aktivite musia existovať potrebné dokumenty. "Samozrejme, že musí byť všetko dostatočne podložené aj v účtovníctve, aj v predmete dodaných služieb či faktúrach. Ak sa pýtate, že vo firme bol vedený iba jeden zamestnanec a ako sa mu to podarilo, odpoveď je jednoduchá, existujú subdodávateľské a partnerské firmy, cez ktoré sa dajú jednotlivé úkony zaplatiť," doplnil Drucker.

Líder OĽaNO Matovič označil podnikanie Druckerovej manželky za "superbiznis", ktorý nemá na Slovensku obdobu. Predseda hnutia upozornil na tržby firmy manželky ministra Druckera Logaro s.r.o., ktorá si za rok 2017 vyfakturovala za poradenské služby 212 000 eur. Ako povedal Matovič na tlačovej besede, z vyjadrení ministra Druckera je jasné, že za firmu Logaro s.r.o. koná on a nie jeho manželka. Matovič upozornil, že priemerný počet zamestnancov v tejto firme bol 1,5 človeka. To znamená, že bol zamestnaný jeden človek na hlavný a druhý na vedľajší úväzok. Z účtovnej závierky podľa Matoviča vyplýva, že spoločnosť mala zisk 138 738 eur, čo je 66 percent po odpočítaní nákladov na auto a platy.

Podľa Matoviča z takejto tržby vyplýva, že každý pracovný deň by si museli dvaja zamestnanci účtovať za každú hodinu 80 - 90 eur. „To by museli čakať ľudia v radoch,“ uviedol. Upozornil tiež na prílohu k účtovnej závierke o pohľadávkach vo výške 182 774 eur so splatnosťou do ďalšieho roka. „Drucker nemá firmu, kde by ľudia stáli v radoch na poradenstvo. Ale majú firmu, kde sa väčšina účtovala v decembri,“ konštatoval Matovič, podľa ktorého je možné, že tieto tržby sú od firiem synov matiek, ktorým Drucker dohodol biznis. „Nemôžeme si dovoliť nevedieť komu Drucker v decembri fakturoval,“ vyhlásil Matovič, ktorý vyzval Druckera, aby zverejni faktúry za poradenstvo.

Sporné pozemky

Igor Matovič ešte 9. apríla na tlačovej besede poukázal na to, že minister vnútra Drucker pravdepodobne zobral úplatok 1 380 000 eur, keď jeho manželka kúpila pozemky v hodnote jeden a pol milióna eur za 120 tisíc eur. Matovič sa pýta, či je toto úplatok za to, že bol tak štedrý a zatajoval zmluvy s firmou REMPO, keď bol šéfom Slovenskej pošty.

Matovič poukázal na to, že Tomáš Drucker „futroval“ firmu REMPO štátnymi zákazkami za desiatky miliónov eur. Keď sa stal ministrom, jeho žena založila Logaro s.r.o. a do nej "pristáli" pozemky v rozlohe 34 tisíc metrov štvorcových v obci Špačince a v Trnave za 120 tisíc eur od firmy Mlynské pole, kde spoločníkmi sú manželia Dvoreckí.

Pozemky mali aj inžinierske siete. Dnes podľa Matoviča majú hodnotu jeden a pol milióna eur. Matovič sa pýta, ako sa podaril takýto podnikateľský zázrak s ľudmi, s ktorými podpisoval zmluvy ako šéf pošty. Spoločnosti REMPO aj Mlynské pole Matovičove obvinenia rázne odmietli a označili ich za skreslené a zavádzajúce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok