Líbyu a Ukrajinu rozhádalo Kaddáfího lietadlo zdobené zlatom

TASR
9.5.2012 15:04

Luxusné lietadlo bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sa stalo predmetom sporov medzi Ukrajinou a novou vládou v Tripolise, oznámila dnes ruská televízia RT.

Líbyu a Ukrajinu rozhádalo Kaddáfího lietadlo zdobené zlatom
ČTK

Lietadlo v odhadovanej hodnote 25 miliónov dolárov (19 miliónov eur) sa nachádza na Ukrajine, kde ho dala opraviť ešte Kaddáfího vláda. Bývalí líbyjskí povstalci dúfajú, že ho získajú späť výmenou za prepustenie zadržiavaných Ukrajincov, ktorým hrozí trest smrti za údajnú spoluprácu s Kaddáfího armádou.

"Plukovník Kaddáfí mal kontrakt s našou krajinou týkajúci sa opravy jeho lietadiel Antonov. Jedno z nich sa stále nachádza na (ukrajinskom) letisku Gostomel. Povstalci žiadajú jeho vydanie. My ale trváme na tom, že najskôr musia zaplatiť za opravu a prepustiť Ukrajincov," uviedol zdroj blízky rokovaniam pre ukrajinské vydanie novín Komsomolskaja Pravda.

Skupina 20 Ukrajincov, dvoch Rusov a troch Bielorusov prišla do Líbye počas vlaňajšej občianskej vojny. V auguste 2011 ich povstalci zatkli pre podozrenie, že sú Kaddáfího ostreľovačmi. Neskôr ich označili "len" za technikov pracujúcich pre armádu bývalého vodcu, za čo im v prípade usvedčenia hrozí poprava.

Zadržaní podľa vlastných slov pracovali len ako civilní zamestnanci pre líbyjskú firmu Dakara a nemali nič spoločné s armádou. Spory sa týkajú luxusného lietadla Antonov An-74, ktoré bolo vyrobené v roku 2009 na špeciálnu objednávku Kaddáfího. Prepychový interiér je zdobený zlatom a drahými kameňmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok