Zeman na Štrbskom Plese rokoval s Kiskom. Prezradil, čo nás rozdeľuje

TA3 TASR
5.4.2018 13:48

Čechov a Slovákov rozdeľuje deväť miliónov a český dom v Bratislave. Povedal to znovuzvolený český prezident Miloša Zeman počas tlačovej konferencie po rokovaní s prezidentom Andrejom Kiskom na Štrbskom Plese.

V Bratislave chýba český dom

„My sme dali deväť miliónov a ja som otváral slovenský dom v Prahe, teraz je na rade Andrej. Ja som sa rozhodol riešiť tento posledný česko-slovenský problém, a to je neexistencia českého domu v Bratislave a venovať tomu, ak bude nutné, celých päť rokov svojho funkčného obdobia,“ vysvetlil Zeman.

Mala by to podľa neho byť trojpodlažná budova v centre Bratislavy a český prezident verí, že ho bude otvárať spoločne s Kiskom. „Aj napriek tomu, že sme menšia ekonomika, tie peniaze určite nájdeme a tešíme sa na to, že český dom v Bratislave vznikne,“ reagoval slovenský prezident.

dsc4501_7f000001-0b2b-6169.jpg

Do Tatier sa vrátil po 20 rokoch

Predmetom spoločného stretnutia v Tatrách bol aj ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce medzi oboma krajinami, ktorá sa tento rok nesie v znamení významných spoločných výročí. „Tento rok nás ale čaká veľa príjemných osláv, sté výročie Československa vytvára priestor pre dôstojné a pekné oslavy a spomienky toho, čo sme spolu dokázali,“ zdôraznil Kiska, ktorý s veľkou vďakou prijal pozvanie na 28. októbra do Prahy a teší ho, že Zeman prijal pozvanie na 31. októbra do Martina. Obaja prezidenti sa okrem iného dohodli, že zorganizujú aj jazdu prezidentským vlakom z Brna do Bratislavy, kde zaspomínajú na staré časy.

Zeman sa do Vysokých Tatier podľa vlastných slov vrátil po 20 rokoch. Naposledy tam bol na chate Kamzík, ktorá patrí slovenským premiérom, pri stretnutí s Mikulášom Dzurindom. „Vtedy nás pozvali na prechádzku, kedy sme sa brodili polmetrovým snehom, na čo sa nedá zabudnúť. Obaja sme vtedy riešili posledný konflikt medzi Českou a Slovenskou republikou, čo bolo delenie zlata. Dospeli sme vtedy k vzájomnej dohode, ktorú kritizovali obe strany, ale dobrý kompromis je taký, pri ktorom sú obidve jednajúce strany bledé hnevom. Od tej doby žiadne problémy nie sú,“ konštatoval Zeman.

V koči okolo Štrbského plesa

„Som veľmi rád, že sme sa mohli stretnúť tu vo Vysokých Tatrách. V októbri sa tu stretneme znovu, keď tu bude stretnutie prezidentov Vyšehradskej štvorky,“ upozornil Kiska. Po slávnostnom obede obaja prezidenti absolvujú jazdu na koči okolo Štrbského plesa.

Podľa tradície nadštandardných slovensko-českých vzťahov ide o prvú oficiálnu zahraničnú cestu českého prezidenta po jeho opätovnom zvolení do funkcie. Pod Tatry priletel ešte v stredu 4. apríla podvečer. V rámci návštevy sa Zeman vo večerných hodinách stretne aj s premiérom Petrom Pellegrinim a následne sa v piatok 6. apríla vracia späť do Českej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok