Prezidenti v Tatrách prezradili, čo si myslia o kauze Skripaľ

TA3 TASR
5.4.2018 13:26

O prípade otráveného dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry hovorili po spoločnom stretnutí aj český a slovenský prezident. Miloš Zeman zároveň reagoval na otázku, či má už bližšie informácie o tomto prípade od českej spravodajskej služby.

Dôležité je ukázať solidaritu

Prezident Andrej Kiska v súvislosti s otrávením dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a vyhosťovaním ruských diplomatov pokladá v tomto konflikte za nesmierne dôležité ukázať solidaritu s partnermi v Severoatlantickej aliancii a v Európskej únii. Povedal to na tlačovej konferencii na Štrbskom Plese po rokovaní s českým prezidentom Milošom Zemanom.

„Informačná vojna prebieha, z každej strany sa na nás valia nové informácie. Vždy bude veľa otázok o tom, ako to bolo, ale to, že od nás spojenci očakávajú nejaké symbolické gesto spoľahlivosti a dôvery, je nesmierne dôležité. Je mi ľúto, že sme z krajín Vyšehradskej štvorky jediná, ktorá nevyhostila žiadneho z ruských diplomatov,“ povedal Kiska.

Vážny diplomatický akt

Veľmi ho znepokojili informácie, ktoré získal od slovenských informačných služieb, že niektorí ruskí diplomati idú nad rámec svojej bežnej diplomatickej činnosti. Práve preto si myslí, že Slovensko malo postupovať rovnako ako väčšina krajín EÚ, jadro EÚ a krajiny V4.

SR zatiaľ len povolala svojho veľvyslanca v Moskve na konzultácie. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dávnejšie vysvetlil, že ide o vážny diplomatický akt. „Za 25 rokov sme ešte nikdy nepovolali nášho veľvyslanca v Moskve na konzultácie domov,“ vysvetlil s tým, že takéto opatrenie sa neprijíma na úrovni ministerstva zahraničných vecí, ale na politickej úrovni. Podľa Lajčáka zatiaľ nie je rozhodnuté, na aký čas opustí veľvyslanec Peter Priputen Moskvu.

Dal im jeden mesiac

Na kauzu Skripaľ reagoval aj Zeman. „Nie som chemik, takže sa k tomu neviem v tejto súvislosti vyjadriť. Zaregistroval som ale len jednu vec, že šéf anglického laboratória pre odhaľovanie jedovatých látok prehlásil, že Británia nemá žiadne dôkazy o ruskej účasti v tejto akcii a teraz ma riaditeľ môjho zahraničného odboru informoval, že Angličania vraj začali sťahovať zo svojich webov toto obvinenie Ruska. Ak je to tak, tak je to vec záhadná. Pán Skripaľ a jeho dcéra Julija vraj vypli svoje mobilné telefóny, je záhada, kde boli, aby neboli identifikovaní pomocou GPS. Takže je to detektívka, a ako na túto detektívku reagovať, to záleží na jednotlivých krajinách,“ konštatoval Zeman. On sám má isté pochybnosti o výpovediach zahraničných diplomatov, avšak rešpektuje deľbu kompetencií.

Český prezident dodal, že zatiaľ nemá bližšie informácie od bezpečnostnej informačnej služby ohľadom vyšetrovania o údajnej stope jedu novičok, ktorým mali Skripaľa a jeho dcéru otráviť, v Česku. „Dal som bezpečnostnej a informačnej službe jeden mesiac, z toho uplynul jeden týždeň, ešte ostávajú tri týždne. Predpokladám, že budem verejnosť informovať o výsledkoch tejto správy, pretože nevidím dôvod, aby bola nejako utajovaná,“uzavrel Zeman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok