Vyvinieme si jadrovú bombu, hrozia Saudi. Dôvodom je Irán

TA3 TASR
15.3.2018 15:42

Saudská Arábia vyvinie vlastné jadrové zbrane v prípade, ak ich získa aj Irán. V rozhovore pre americkú televíziu CBS to uviedol saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.

Vyvinieme si jadrovú bombu, hrozia Saudi. Dôvodom je Irán
SITA/AP

Nový Hitler Blízkeho východu

"Saudská Arábia nechce získať jadrovú bombu, no ak Irán jadrovú bombu vyvinie, my ho bezpochyby budeme čo najskôr nasledovať," povedal 32-ročný princ. Televízia CBS zverejnila úryvky z interview, ktoré odvysiela.

Muhammad bin Salmán v rozhovore vysvetľoval aj to, prečo iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího označil za "nového Hitlera" Blízkeho východu. Saudská Arábia a Irán sú dlhodobo hlavnými súpermi v boji o vplyv v regióne.

Zásluhy za rad reforiem

"Pretože sa chce rozpínať. Chce vytvoriť vlastný projekt na Blízkom východe - veľmi podobne, ako sa vo svojom čase chcel rozpínať Hitler. Mnohé krajiny vo svete a v Európe si neuvedomili, aký nebezpečný je Hitler, pokým sa nestalo to, čo sa stalo. Nechcem, aby k rovnakým udalostiam došlo na Blízkom východe," vyhlásil Muhammad.

Vplyvnému korunnému princovi pripisujú zásluhy za celý rad reforiem, ktoré v poslednom čase prijala Saudská Arábia s cieľom zlepšiť obraz kráľovstva v zahraničí, prilákať zahraničných investorov či posilniť práva žien. Muhammad bin Salmán však čelí kritike pre rozhodnutie intervenovať v Jemene, nastoliť de facto blokádu Kataru a tvrdo postupovať proti oponentom svojej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok