Prezradili, kedy budú známe výsledky testov vzoriek v kauze Skripaľ

TA3 TASR
3.4.2018 09:22

Odborníci z Organizácie pre zákaz chemických zbraní už testujú vzorky, ktoré získali v Londýne v rámci vyšetrovania kauzy Skripaľ. Výsledky ich expertízy budú známe koncom tohto alebo začiatkom budúceho týždňa, uviedol pre televíziu Rossija 1 stály predstaviteľ Ruska pri OPCW Alexandr Šuľgin.

Prezradili, kedy budú známe výsledky testov vzoriek v kauze Skripaľ
SITA/AP

V dvoch laboratóriách

Podľa neho sa analýza vzoriek vykonáva v dvoch certifikovaných laboratóriách. Šuľgin dodal, že sekretariát OPCW zatiaľ odmieta poskytnúť Rusku informácie o činnosti odborníkov OPCW v Anglicku, odkiaľ do holandského Haagu priviezli vzorky.

Ruský diplomat vysvetlil, že sekretariát OPCW uviedol, že takéto informácie by OPCW mohla Rusku poskytnúť jedine v prípade, keby s tým súhlasila Británia. "Berúc do úvahy pozíciu Británie, ktorá s nami odmieta akúkoľvek spoluprácu", môže Moskva sotva počítať so súhlasom Británie, dodal však Šuľgin.

Opakovane žiadali o informácie

Uviedol, že právnici Ruska situáciu analyzovali a dospeli k názoru, že postoj sekretariátu OPCW je nekorektný, preto zaslali opakovanú žiadosť o informácie ohľadom činnosti expertov OPCW v Anglicku.

Bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v anglickom meste Salisbury, kde žili. Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu. Rusko však akúkoľvek zodpovednosť za útok odmieta.

Prípad viedol k značnému zhoršeniu napätia medzi Londýnom a Moskvou. Británia a takmer 30 ďalších krajín vyhostilo celkovo vyše 140 ruských diplomatov, na čo Rusko reagovalo recipročnými opatreniami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok