Povstalci zrejme prehrali boj o Východnú Ghútu, opúšťajú územie

TA3 TASR
2.4.2018 12:43

Sýrski povstalci už zrejme prehrali boj o oblasť východnej Ghúty. Príslušníci skupiny Džajš al-islám-Armáda islamu, najväčšieho povstaleckého zoskupenia v oblasti východná Ghúta pri sýrskej metropole Damask, začali odchádzať z posledného mesta neobsadeného vládnymi silami v tejto oblasti.

Sýrska vláda čaká na odchod povstalcov z obkľúčeného mesta Dúmá východne od Damasku, aby mohla následne oznámiť, že východnú Ghútu má po siedmich rokoch znova pod svojou úplnou kontrolou, píše agentúra AP.

Dúmá je posledným útočiskom protivládnych síl v niekdajšej povstaleckej enkláve, kde sýrska armáda už v sobotu vyhlásila víťazstvo nad protivníkmi. V nedeľu prišli správy o dohode o odsune Džajš al-islám z mesta Dúmá, no tiež popretia, že sa takúto dohodu podarilo definitívne dosiahnuť.

Sýrska agentúra SANA uviedla, že dva autobusy vezúce povstalcov odišli z mesta Dúmá v pondelok dopoludnia smerom do mesta Džarábulus v severosýrskej provincii Aleppo, ktoré ovládajú povstalci spolu s tureckými jednotkami.

Skupina Džajš al-islám, ktorá vznikla ako zoskupenie islamistických milícii bojujúcich proti sýrskej vláde v oblasti Damasku, sa k najnovším správam zatiaľ nevyjadrila. O odchode povstalcov z mesta Dúmá informovala aj monitorujúca organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok