Sýrska armáda ovládla východnú Ghútu, vzbúrencom dali ultimátum

TA3 TASR
31.3.2018 20:59

Sýrska armáda deklarovala svoje víťazstvo v niekdajšej povstaleckej enkláve východná Ghúta pri Damasku. Urobila tak po tom, ako oblasť opustila ďalšia skupina povstaleckých bojovníkov a ich príbuzných.

Sýrska armáda ovládla východnú Ghútu, vzbúrencom dali ultimátum
SITA/AP

Pod kontrolou vzbúrencov vo východnej Ghúte zostáva už len najväčšie mesto Dúmá, ktoré ovláda koalícia islamistických milícii vystupujúca pod názvom Džajš al-islám, teda Armáda islamu. "Význam víťazstva spočíva v obnovení bezpečnosti a stability mesta Damask a jeho okolia, ktorého civilné obyvateľstvo musí už niekoľko rokov znášať zločiny teroristov," uvádza sa vo vyhlásení sýrskej armády.

Zároveň sa v ňom vyjadruje odhodlanie "vyhladiť terorizmus a obnoviť stabilitu a bezpečnosť" na celom území Sýrie. Deklarácia víťazstva bola zverejnená potom, ako sa povstalci evakuovali zo štyroch miest vo východnej Ghúte: Arbín, Zamalká, Ajn Tarmá a Džúbar. Vyše 1700 vzbúrencov a civilistov odišlo 38 autobusmi do povstaleckých oblastí provincie Idlib. Do uvedených miest následne vstúpila sýrska armáda; na hlavnom námestí v Arbíne bola vztýčená vlajka Sýrie.

Podľa vládneho ultimáta by mali vzbúrenci dobrovoľne opustiť Dúmu do soboty večera, medzi oboma stranami prebiehajú rokovania. Provládne servery hovoria o možnosti predĺženia ultimáta do nedele s tým, že v okolí mesta sa už zhromažďujú jednotky sýrskej armády. Úplné ovládnutie východnej Ghúty by bolo najväčším víťazstvom pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada od decembra 2016, keď jeho sily získali po Ruskom podporovanej ofenzíve kontrolu nad mestom Aleppo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok