Rusko žiada o stretnutie s dcérou Skripaľa, jej stav sa zlepšil

TA3 TASR
31.3.2018 20:13

Britská vláda zvažuje žiadosť Ruska o prístup k Julii Skripaľovej, ktorá sa spolu so svojím otcom stala začiatkom marca v anglickom meste Salisbury obeťou útoku nervovoparalytickou látkou.

Rusko žiada o stretnutie s dcérou Skripaľa, jej stav sa zlepšil
SITA/AP (ilu)

Zdravotný stav Julie Skripaľovej sa podľa lekárov zlepšuje. Pacientka je už pri vedomí a komunikuje, zatiaľ čo jej otec zostáva v kritickom stave. Ruské úrady požiadali o umožnenie prístupu k Julii Skripaľovej, ktorá je občianskou Ruskej federácie. Britská vláda uviedla, že žiadosť Moskvy zvažuje "v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z medzinárodného aj domáceho práva".

Pri rozhodovaní sa bude podľa britského kabinetu prihliadať na "práva a želania Julie Skripaľovej". Ruské veľvyslanectvo označilo zlepšovanie stavu Skripaľovej dcéry za "dobrú správu". Vyhlásilo pritom, že ruskí diplomati majú právo stretnúť sa s ňou, čo im zaručujú platné medzinárodné dohovory.

Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa, ktorý pracoval pre britské tajné služby, a jeho dcéru našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v Salisbury, kde žili. Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu. Londýn má v tomto smere aj podporu svojich spojencov. Rusko však akúkoľvek zodpovednosť za útok odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok