Vírus vtáčej chrípky po roku opäť spozorovali na Slovensku

TA3 TASR
29.3.2018 13:38

Na Slovensku sa po roku opäť objavil vírus vtáčej chrípky. Prvý prípad v tomto roku potvrdili štátni veterinári u voľne žijúcich vtákov pri vodnej nádrži Kráľová v okrese Galanta. Ide o vysoko patogénny typ H5N6 potvrdený v jednej z piatich nájdených uhynutých čajok. Agrorezort vyzýva chovateľov k zvýšenej opatrnosti, pričom veterinári sú v teréne a vykonávajú potrebné opatrenia.

Vysoko patogénny typ

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyzýva chovateľov vtáctva k zvýšenej opatrnosti, pretože v SR sa po roku opäť objavila vtáčia chrípka. Informovala Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV v súvislosti s prvým prípadom výskytu v tomto roku, ktorí potvrdili veterinári u vtákov pri vodnej nádrži Kráľová v okrese Galanta. Ide o vysoko patogénny typ H5N6 potvrdený v jednej z piatich nájdených uhynutých čajok, štátni veterinári už v teréne realizujú príslušné opatrenia.

"Vyzývame chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou," upozornila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a šéfka MPRV SR. "V prípade akýchkoľvek podozrení žiadame chovateľov, aby bezodkladne informovali Štátnu alebo Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu SR. Práve vďaka podnetom od občanov a samozrejme mimoriadnemu nasadeniu agrorezortu a štátnych veterinárov sa nám uplynulý rok podarilo pred infekciou vtáčej chrípky ochrániť súkromné chovy a zabrániť tak miliónovým stratám," zdôraznila Matečná.

Vyzvali k zvýšenej opatrnosti

K prevencii a opatrnosti vyzval aj ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. "Vyzývame všetkých chovateľov k zvýšenej opatrnosti. Obranou proti výskytu nákazy v chovoch je prevencia, preto je veľmi dôležité dodržiavať preventívne opatrenia nariadené ŠVPS SR," podčiarkol.

Agrorezort v rámci preventívnych opatrení (mnohé sú súčasťou stále platných mimoriadnych núdzových opatrení) upozornil na potrebu zamedzenia kontaktu voľne žijúcich vtákov s hydinou, krmivom, respektíve napájacou vodou, na potrebu zasieťovania výbehov pre hydinu, ako aj na nutnosť predkladania krmiva hydine pod prístreškom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok