Veľvyslanca sa pýtali, prečo Rusi spájali Slovensko s novičokom

TA3 TASR
27.3.2018 14:21

Andrej Kiska sa zapojil do debaty o tom, či by malo Slovensko po otrávení exšpióna Sergeja Skripaľa vyhostiť ruských diplomatov, rovnako ako mnohé krajiny západu - očakáva zásadový a jasný postoj SR. Slovenský rezort diplomacie hovoril s ruským veľvyslancom a pýtal sa ho, prečo Kremeľ spojil Slovensko s vražednou látkou novičok. Vraj sa tak stalo omylom. Ako sa nakoniec naša krajina zachová?

Nespokojný Kiska žiada jasný postoj

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek nevylúčil, že ak to bude potrebné, Slovensko môže vyhostiť ruských diplomatov. O krokoch rezortu diplomacie hovoril Parízek s prezidentom. "Ak by vyšetrovanie potvrdilo obvinenia, ktoré boli vznesené, budeme zvažovať ďalšie kroky," odpovedal Parízek na otázky novinárov, či pri ďalších krokoch, ktoré spomína, je v hre vyhostenie diplomatov. Parízek prezidentovi vysvetľoval postup, ktorý v kauze zvolil rezort diplomacie.

Palác informoval, že Kiska požiadal ministerstvo zahraničných vecí o vysvetlenie, prečo Slovensko nepostupovalo rovnako ako naši partneri v Európskej únii a V4 v súvislosti s požiadavkou Veľkej Británie vyhostiť ruských diplomatov. Vysvetlenie štátneho tajomníka Lukáša Parízka prezident nepovažuje za dostatočné a s doterajšími krokmi rezortu zahraničných vecí vyjadril nespokojnosť. Vysvetlenie štátneho tajomníka Lukáša Parízka prezident nepovažuje za dostatočné a s doterajšími krokmi rezortu zahraničných vecí vyjadril nespokojnosť. Predseda vlády hlavu štátu informoval, že situáciou by sa na svojom zajtrajšom zasadnutí mala zaoberať bezpečnostná rada.

Prečo nás Rusi spomínali? Vraj omylom

Slovensko jednoznačne odsúdilo útok chemickou bojovou látkou v Salisbury v Spojenom kráľovstve a ministerstvo zahraničia si predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku. Parízek sa s veľvyslancom Alexejom Fedotovom už stretol. "Vyzval som Ruskú federáciu na spoluprácu v objasňovaní incidentu, vo vyšetrovaní a v poskytnutí čo najviac relevantných informácií, aby bolo umožnené prípad vyšetriť. Pevne veríme, že sa nepotvrdia podozrenia, ktoré sú momentálne komunikované," uviedol Parízek.

Veľvyslanca sa pýtal aj na to, prečo Rusko spomenulo v súvislosti s novičokom, čo je látka, ktorá mala byť použitá na otrávenie exagenta Skripaľa a jeho dcéry Julije, aj Slovensko. "Rusko sa ospravedlnilo," povedal Parízek. Podľa vysvetlenia sa malo Slovensko spomenúť omylom.

Po incidente Spojené kráľovstvo vyhostilo ruských diplomatov, pridalo sa ďalších 16 členských krajín EÚ. Americký prezident v reakcii nariadil vyhostiť 60 ruských diplomatov a zatvoriť ruský konzulát v Seattli. Slovensko diplomatov nevyhostilo. Parízek nesúhlasí s názorom, že sa Slovensko nepridalo k spojencom. "Nepovedal by som, že sme sa nepridali. My solidaritu prejavujeme, so spojencami úzko komunikujeme, odsúdili sme daný incident, veríme v skoré vyšetrenie prípadu," doplnil. S európskymi partnermi podľa Parízeka postupuje Slovensko koordinovane. "Komunikujeme. Ale je naše právo zaujať stanovisko k danej veci a zvoliť si adekvátne kroky. A za adekvátne kroky považujeme predvolanie veľvyslanca, čo sa stalo, a ďalšie kroky budeme zvažovať podľa toho, akým spôsobom bude vyšetrovanie prebiehať," zopakoval štátny tajomník.

Jedenásť štátov diplomatov nevyhostilo

Medzi jedenásť štátov Európskej únie, ktoré nevyhostili ruských diplomatov, patrí Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Grécko, Írsko, Luxembursko, Malta, Portugalsko, Slovensko a Slovinsko. Niektoré z nich sa pravdepodobne pridajú k hlavnému prúdu EÚ v nadchádzajúcich dňoch, uvádzajú bruselské internetové noviny EU Observer. Belgicko stále váha, na ktorých zo 140 ruských diplomatov sa zameria. Sú akreditovaní na zastupiteľstve Ruska v Belgicku, ako aj na veľvyslanectvách pri EÚ a NATO.

Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney v pondelok prisľúbil, že jeho krajina pristúpi k "primeraným krokom", aby "preukázala solidaritu" so svojím najbližším susedom v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou v Anglicku, za ktorým podľa Británie stojí Moskva. EU Observer pripomína aj stanovisko slovenského rezortu diplomacie: "Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ – vrátane Slovenska – ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť." Portugalsko neplánuje nikoho vyhostiť a preferuje kroky na úrovni dvadsaťosmičky EÚ namiesto bilaterálnych opatrení či pridávania sa do podskupín v rámci Únie. "Portugalsko sa domnieva, že koordinácia na úrovni Európskej únie je najúčinnejším prostriedkom pre reakciu na závažnosť súčasnej situácie," uviedlo v pondelok jeho ministerstvo zahraničných vecí.

Rakúsko hovorí o neutralite

Iné štáty EÚ, ktoré majú dobré vzťahy s Moskvou, sa taktiež vyjadrili, že nezamýšľajú vyhostiť ruských diplomatov, aj keď sa podpísali pod vyhlásenie EÚ obviňujúce Rusko zo spomínaného chemického útoku. "Neprijmeme žiadne opatrenia na národnej úrovni," uviedli rakúsky kancelár Sebastian Kurz a ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová v spoločnom vyhlásení. Vyslovili sa za zachovanie komunikačných kanálov s Ruskom. "Rakúsko je neutrálna krajina a považuje sa za staviteľa mostov medzi východom a západom," vyhlásili podľa novín EU Observer, ktoré pripomínajú, že v rakúskej vládnej koalícii je aj krajne pravicová Slobodná strana Rakúska a tá podpísala dohodu o spolupráci s ruskou vládnucou stranou Jednotné Rusko.

Maltská vláda, ktorá zarobila stovky miliónov eur za predaj pasov EÚ bohatým Rusom, uviedla, že ruských diplomatov nevyhostí, pretože jej "diplomatická misia v Moskve je veľmi malá a akákoľvek reakcia Ruska by prakticky ukončila diplomatické vzťahy". Bulharsko, ktoré má úzke obchodné vzťahy s ruskými firmami, spomenulo fakt, že zastáva rotujúce predsedníctvo v EÚ a malo by sa preto zachovať neutrálne.

Budapešť sa rozhodla pre vyhostenie

Grécko, kde je vo vládnej koalícii proruská krajne pravicová strana Anel, sa v minulosti vyjadrilo, že nebude nikdy sankcionovať stáleho člena Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov a chce vidieť viac dôkazov o to, čo sa stalo v Británii. Cyprus nasledoval príklad Grécka. V cyperských bankách sú uložené miliardy eur ruského kapitálu a táto krajina tiež predávala pasy EÚ bohatým Rusom, pripomína EU Observer. Slovinský minister zahraničných vecí Karl Erjavec, ktorý vo februári privítal šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova s cieľom podporiť obchodné vzťahy, v pondelok uviedol, že je príliš skoro na rozhodnutie o ďalších krokoch, pretože sa najprv musí zistiť, čo sa v Británii presne stalo.

Do skupiny štátov EÚ priateľských s Ruskom tradične patrí aj Maďarsko, ktoré plánuje s Ruskom vybudovať jadrovú elektráreň. Avšak Budapešť sa rozhodla vyhostiť jedného ruského diplomata, čím sa pridala k ďalším 15 krajinám EÚ, ktoré vyhostili celkovo 31 diplomatov. Samotná Británia vyhostila 23 diplomatov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok