Mayová vidí za otravou exagenta s vysokou pravdepodobnosťou Rusko

TA3 TASR
12.3.2018 12:23

Britská premiérka Theresa Mayová v pondelok v parlamente povedala, že bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija boli v anglickom meste Salisbury otrávení vojenskou bojovou chemickou látkou a je "veľmi pravdepodobné", že za útok na 66-ročného Skripaľa a jeho 33-ročnú dcéru je zodpovedné Rusko.

Mayová pred poslancami tiež povedala, že v súvislosti s týmto prípadom si Británia predvolala ruského veľvyslanca, aby vysvetlil, ako sa ruská chemická bojová látka dostala do Británie. Mayová ďalej uviedla, že ak sa dokáže, že za útokom stojí Moskva, jej vláda to bude považovať za "nezákonné použitie sily" zo strany Ruska.

Britské úrady predbežne látku identifikovali ako Novičok, čo je nervovoparalytický bojový prostriedok ruskej výroby.
Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v meste Salisbury. Obaja sa stále nachádzajú v kritickom stave. Vo vážnom stave je aj policajt, ktorý sa im pokúšal pomôcť. Polícia prípad vyšetruje ako útok neznámou nervovoparalytickou látkou.

Skripaľa v roku 2006 usvedčili v Rusku zo špionáže pre Britániu. Neskôr mu trest skrátili a v roku 2010 sa v rámci výmeny špiónov dostal na slobodu. Bývalý agent odvtedy žil utiahnutým životom v Salisbury.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok