Prekvapenie sa nekoná. Nedôveru vláde poslanci nevyslovili

TA3 TASR
26.3.2018 22:19

Nová vláda Petra Pellegriniho má dôveru poslancov Národnej rady. Za jej Programové vyhlásenie, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 81 členov snemovne zo 144 prítomných.

Podporu dali aj nezaradení

Pellegriniho kabinet podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS aj Mosta-Híd. K podpore sa pridala aj trojica nezaradených členov snemovne Alena Bašistová, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Nezaradení poslanci Igor Janckulík a Peter Marček sa zdržali. Všetci ostatní boli proti.

Nová vláda schválila svoj program v rovnaký deň 22. marca, ako ju prezident Andrej Kiska vymenoval. Ide o takmer totožný dokument, aký pred dvoma rokmi prijala tretia vláda Roberta Fica. Sú v ňom teda aj neaktuálne resp. už splnené sľuby. Pellegrini to vysvetľoval potrebou šetriť čas a kontinuitou po predošlom kabinete.

V znamení kritiky

Samotná rozprava o vládnom programe sa niesla v znamení opozičnej kritiky, keďže z koaličných poslancov sa do debaty okrem občasných faktických poznámok neprihlásil nikto. Pasivitu koalícia vysvetľovala jednak tým, že všetko k vládnemu programu povedali už pred dvoma rokmi a zároveň snahou "nestupňovať napätie reakciami na opozičné invektívy".

Opoziční poslanci hovorili o množstve káuz členov novej vlády, o požiadavkách ľudí na námestiach a o potrebe predčasných volieb, v ktorých vidia jediné poctivé riešenie súčasnej politickej krízy. Na druhej strane premiér, ktorý v pléne vystúpil ešte minulý týždeň, menovanie svojho kabinetu označil za míľnik, ktorý by mal opäť nastoliť stabilitu a obrátiť pozornosť na skutočné problémy ľudí.

Premiér sľúbil prosperitu

Ak získa nová vláda dôveru v parlamente, premiér Pellegrini sa bude snažiť o to, aby krajina prosperovala a ľudia na ňu boli hrdí. Skonštatoval to na záver mimoriadnej schôdze parlamentu. Prisľúbil všetkým ľuďom, že ak dostane vláda dôveru, bude robiť všetko preto, aby Slovensko bolo dobrým miestom na život. Doplnil, že vláda pod jeho vedením je pripravená pokračovať v rozpracovaných, ale aj nových úlohách. "Budeme robiť tak, aby sa čestným ľudom dobre žilo a tí, ktorí páchajú trestnú činnosť, aby boli potrestaní," uviedol Pellegrini.

Zároveň skonštatoval, že diskusia v pléne nemala úroveň. "Sedel som tu poctivo celé dva dni, ako prebiehala rozprava. Prepáčte, ale tým ľuďom, ktorí dva dni túto rozpravu pozerali, by som sa chcel ospravedlniť, čo a akým spôsobom si museli vypočuť od niektorých kolegov. Nemalo to vôbec úroveň," uviedol Pellegrini.

Podľa neho počas diskusie zaznelo aj zopár zmysluplných podnetov. "Zvyšok bol o nejakých filozofických pojednaniach, o čítaní rôznych mailov. Nič z vlastnej hlavy, žiadna odbornosť. To je obraz dnešnej opozície, ktorá vehementne chcela prevziať moc a vládnuť tejto krajine," dodal Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok