Stovky demonštrantov pred parlamentom žiadali predčasné voľby

TA3 TASR SITA
26.3.2018 19:09

Niekoľko stoviek ľudí pred budovou parlamentu v Bratislave demonštrovalo proti vysloveniu dôvery vláde Petra Pellegriniho. Hlavnou požiadavkou organizátorov i zúčastnených sú predčasné voľby. Poslanci v tomto čase pokračujú v rozprave k vládnemu programu.

Vidia dve alternatívy

"Novej vláde nedôverujeme a žiadame predčasné voľby," uviedli organizátori. K nim sa chcú dopracovať dvoma alternatívami, a to tlačením na poslancov, aby nevyslovili dôveru vláde, alebo zbieraním podpisov pod petíciu za referendum o predčasných voľbách. Demonštráciu sa rozhodli zorganizovať z dôvodu, že cítia zodpovednosť poskytnúť ľuďom možnosť vyjadriť názor.

Stovky ľudí v lokalite medzi Bratislavským hradom a budovou parlamentu žiadali predčasné voľby. Herečka Táňa Pauhofová počas zhromaždenia prečítala aktuálny list, ktorý poslali rodiny zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Ďakujeme, že nás v tom nenecháte a ani vy nedôverujete tejto novej vláde, na ktorej v podstate nič nové nie je. Len si pár ľudí vymenilo stoličky, prezlieklo kabáty a predstavenie pokračuje ďalej," uvádza sa v liste, ktorý prečítala Pauhofová. Rodiny sa v liste pýtajú, "ako môžu to, čo sa stalo Jankovi a Martinke, vyšetrovať ľudia, o ktorých Janko neraz písal."

 

Nemôžu vraj súhlasiť

Počas zhromaždenia vystúpili aj predstavitelia umelcov a osobností z iniciatívy Kultúrny reparát. Tí žiadajú výmenu ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Organizátori tvrdia, že ak parlament vysloví dôveru vláde, budú sa snažiť o referendum o predčasných voľbách.

"Sme presvedčení, že referendum má zmysel. Vnímame názory emeritných ústavných právnikov, že je to najčistejšie východisko zo súčasnej situácie. Veríme, že ľudia budú pokračovať v zmene. Chceme budovať, ako mladá generácia, na Slovensku kultúrnu a slušnú spoločnosť," uviedli organizátori vo svojom vyhlásení. Zároveň doplnili, že s novou vládou nemôžu súhlasiť.

Predseda Národnej rady Andrej Danko po proteste prijal hlavných organizátorov. Poďakoval sa za slušnosť zhromaždenia pred parlamentom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok