Ľudia nemohli ujsť. Pri požiari v Rusku nastali zásadné pochybenia

TA3 TASR
26.3.2018 19:59

Príslušník bezpečnostnej stráže, ktorý vypol požiarny poplach v nákupno-zábavnom stredisku v ruskom meste Kemerovo, kde v nedeľu došlo k rozsiahlemu požiaru s množstvom obetí, je v súvislosti s touto tragédiou považovaný za podozrivého. Oznámil to Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Neuviedol však, prečo zadržaný strážnik alarm vypol, priblížila agentúra DPA.

Ľudia nemohli ujsť. Pri požiari v Rusku nastali zásadné pochybenia
SITA/AP

Vypočúvajú viacerých

Pri nedeľnom požiari v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa v Kemerove na Sibíri zahynulo 64 ľudí. Zranených bolo 44 osôb, pričom desať z nich je hospitalizovaných. Hasiči bojovali s plameňmi viac ako 14 hodín. V nákupnom a zábavnom stredisku boli zablokované núdzové východy a podľa dôkazov došlo aj k porušeniu ďalších bezpečnostných opatrení, čo podľa vyhlásenia SK RF viedlo k "vážnym dôsledkom".

Podľa záberov z bezpečnostných kamier vypukol požiar v zábavnej časti komplexu, ktorú zaplavil v priebehu niekoľkých sekúnd oblak čierneho dymu. Dospelí sa snažili zhromaždiť všetky deti a spoločne s nimi utiecť do bezpečia. Ruské médiá v tejto súvislosti uviedli, že nezvestných je doposiaľ viac ako 40 detí.

Úrady zadržali a vypočúvajú viacero ľudí vrátane nájomcu tej časti objektu, kde zrejme požiar vypukol, ako aj šéfa správcovskej spoločnosti, ktorá sa o nákupno-zábavné centrum starala. Vyšetrovatelia podľa miestnych médií preverujú, či požiar nemohli založiť tínedžeri, ktorí podľa svedkov zapaľovali penové kocky v detskom kútiku. Rýchle rozšírenie požiaru je pripisované použitým nekvalitným staveným materiálom ako napríklad lacným plastom. Plamene zachvátili plochu približne 1600 metrov štvorcových.

Rodiny dostanú odškodné

Nákupné centrum s celkovou plochou 23.000 štvorcových metrov bolo otvorené v roku 2013. Jeho súčasťou je parkovisko pre 250 áut a okrem obchodov sa v ňom nachádza bowlingová herňa, detské centrum, kinosály a malá zoologická záhrada. Ruský prezident Vladimir Putin kondoloval rodinám a príbuzným obetí tragédie a prisľúbil im štátnu pomoc. Premiér Dmitrij Medvedev oznámil, že rodiny obetí dostanú od štátu milión rubľov (14.120 eur).

Bohoslužbu za obete odslúžil v pondelok patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill I., ktorý zároveň požiadal miestne duchovenstvo, aby pomohlo pozostalým. Hlboký zármutok v súvislosti s tragédiou vyjadril aj pápež František, ktorý v sústrastnom telegrame kondoloval rodinám obetí, "najmä mnohých detí, ktoré prišli o život"; a požehnal tých, ktorí pomáhajú zraneným a pátrajú po nezvestných. Kemerovská oblasť na západe Sibíri, ktorá je známa ťažbou uhlia a ťažkým priemyslom, vyhlásila v súvislosti s tragédiou trojdňový smútok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok