Slovensko nevyhostí ruských diplomatov. Predvolá si veľvyslanca

TA3 SITA
26.3.2018 16:33

Slovensko sa nepripojilo k spoločnej akcii 14 krajín EÚ a ku kroku USA. Na rozdiel od nich nevyhostí ruských diplomatov a v súvislosti s otrávením bývalého špióna v Británii sa rozhodlo predvolať si ruského veľvyslanca.

Slovensko nevyhostí ruských diplomatov. Predvolá si veľvyslanca
SITA/AP

Chcú počuť vysvetlenie

Po starostlivom zvážení alternatív sa ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí rozhodlo bezodkladne si predvolať veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a požiadať ho o vysvetlenie k prípadu otrávenia dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie chemickou bojovou látkou novičok.

"Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ – vrátane Slovenska – ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v stanovisku, ktoré poskytol hovorca rezortu Peter Susko.

"Slovenská republika jednoznačne odsúdila útok chemickou bojovou látkou v Salisbury v Spojenom kráľovstve, prihlásila sa k záverom Európskej rady 22. marca 2018 a vyhradila si právo prijať ďalšie kroky v súvislosti s týmto prípadom," píše sa ďalej.

Rusko vinu odmieta

Skripaľa a jeho dcéru otrávili 4. marca v juhoanglickom mestečku Salisbury nervovo paralytickou látkou novičok vyvinutou v sovietskych laboratóriách. Obaja sa nachádzajú v kritickom stave. Moskva tvrdí, že na vývoji jedu pracovalo Česko, Británia či Švédsko a Slovensko. Česko aj Švédsko si už ruských veľvyslancov predvolali.

Britská premiérka Theresa May vyhlásila, že za otravou stojí Rusko. Podľa šéfa britskej diplomacie Borisa Johnsona môže byť za útokom priamo Vladimír Putin. Británia už reagovala vyhostením 23 ruských diplomatov. Rusko vinu kategoricky odmieta.

Hrnko chce dôkazy

Slovensko by malo v otázke kauzy Skripaľ postupovať nanajvýš obozretne a riadiť sa starou rímskou zásadou Audiatur et Altera Pars, teda nech je vypočutá aj druhá strana. Vyhlásil to podpredseda SNS Anton Hrnko s tým, že by Slovensko nemalo vo vzťahu k Rusku prijímať unáhlené rozhodnutia.

"Našu lojalitu k spojencom a euroatlantickej spolupráci predsa nemôžu narušiť naše požiadavky, aby sa odvetné opatrenia prijímali až na základe nezvratných dôkazov, nie na základe indícií, ktoré vôbec nemusia zodpovedať pravde," povedal Hrnko. Vo viacerých európskych krajinách podľa neho zvolili túto cestu. "Aj SR by najskôr mala vypočuť argumenty druhej strany a až následne konať. Nie je našou úlohou súdiť v súde bez nezvratných dôkazov," podotkol.

Spojené kráľovstvo, ktoré sa rozhodlo opustiť Európsku úniu, sa podľa Hrnka vehementne dožaduje európskej solidarity vo veci, v ktorej sa rozhodlo nekonať v zmysle zaužívaných praktík a platných konvencií. "Stačí, keď obviní a my máme uveriť. Aj vo veľkom Londýne by si mali uvedomiť, že viera je záležitosť náboženstva a nemala by sa uplatňovať v medzinárodných vzťahoch," skonštatoval. Dôkazom nemôže byť podľa jeho slov tvrdenie "s najväčšou pravdepodobnosťou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok