Západ reaguje na otrávenie exšpióna, vyhosťuje desiatky Rusov

TA3 SITA TASR
26.3.2018 15:39

Západné krajiny vo veľkom a koordinovane zareagovali na otrávenie bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, ktoré sa odohralo v Británii a z ktorého je dôvodne podozrivý Kremeľ. Nejde pritom o prvý prípad. USA vyhostí 60 ruských diplomatov a zatvoria ruský konzulát v meste Seattle.

Nejde o prvý prípad

Západné krajiny vo veľkom a koordinovane zareagovali na otrávenie bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, ktoré sa odohralo v Británii a z ktorého je dôvodne podozrivý Kremeľ. Nejde pritom o prvý prípad. USA vyhostí 60 ruských diplomatov a zatvoria ruský konzulát v meste Seattle. Poľsko vyhostí štyroch, Francúzsko a Nemecko rovnaký počet, Ukrajina ich pošle domov až 13. Litva vyhostí troch ruských diplomatov, Lotyšsko a Estónsko po jednom Rusovi. 

Celkovo takto reaguje 16 členských krajín Európskej únie, vyplýva zo zoznamu, ktorý vypracovala spravodajská stanica BBC. Ministerstvá zahraničia viacerých krajín únie si navyše predvolali ruských veľvyslancov. Británia už minulý týždeň v súvislosti s kauzou vyhostila 23 ruských diplomatov. Moskva reagovala rovnakými krokmi.

Spravodajská stanica BBC zverejnila zoznam krajín a lánovaný počet vyhostených diplomatov.

USA: 60

Ukrajina: 13

Kanada: 4

Albánsko: 2

Nórsko: 1

Členské krajiny EÚ:

Poľsko, Francúzsko, Nemecko: po 4 diplomatoch

Česká republika, Litva: 3 diplomatov

Španielsko, Holandsko, Taliansko, Dánsko: po 2 diplomatoch

Estónsko, Lotyšsko, Chorvátsko, Fínsko, Rumunsko, Švédsko, Maďarsko: jedného diplomata.

Pridala sa aj Kanada

K rovnakému kroku ako USA pristúpila aj Kanada. Rozhodla sa vyhostiť štyroch ruských diplomatov. Kanada zároveň oznámila, že zamietne žiadosť ruskej vlády o akreditáciu troch ďalších ruských diplomatov.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová podľa agentúry AP uviedla, že útok nervovou látkou, ku ktorému došlo na pôde blízkeho spojenca Kanady, bol opovrhnutia hodným činom a predstavoval potenciálnu hrozbu pre životy stoviek ľudí. Štyria diplomati, ktorí budú vyhostení, pracujú na ambasáde v Ottawe či na konzuláte v Montreale. Podľa slov Freelandovej zneužili svoj diplomatický status na to, aby podkopali bezpečnosť Kanady alebo zasahovali do jej demokracie.

Rusko už stihlo reagovať na americký krok - vyhostí najmenej 60 pracovníkov amerického veľvyslanectva v Moskve. "Je jasné, že toto rozhodnutie bude musieť prijať politické vedenie krajiny, jasné je však aj to, že pôjde o zrkadlové opatrenie, ktoré sa bude týkať rovnakého počtu zamestnancov, keďže počet zamestnancov našich diplomatických misií je rovnaký, Spojené štáty dostanú takýto darček," povedal na margo odvetného opatrenia člen zahraničného výboru Rady federácie Vladimir Džabarov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok