Rokovanie o dôvere Pellegriniho vláde môže trvať hodiny

TA3 SITA
26.3.2018 07:19

Poslanci národnej rady pokračujú v diskusii o vyslovení dôvery vláde Petra Pellegriniho. Do rozpravy sa písomne prihlásili desiatky poslancov a rokovanie preto potrvá dlhé hodiny. Poslancom svoj názor podvečer prezentuje časť organizátorov protikorupčného pochodu, ktorí pred parlamentom zorganizovali demonštráciu.

Pochybujú o ministerke kultúry

Sloboda a Solidarita nemôže podporiť vládu Petra Pellegriniho, povedala poslankyňa Natália Blahová. "Robí si z ľudí žarty a zahráva sa s ohňom ich nevôle. Ani len za to im nestojí, aby vypracovala programové vyhlásenie vlády, ktoré by zohľadňovalo okolnosti, za ktorých bola vláda zostavená. Nemôžeme sa zmieriť s ministrom vnútra ako krízovým manažérom pre všetko. Neveríme, že má silu bojovať proti svojim chlebodarcom. Neveríme, že sa dokáže zorientovať, vyčistiť rezort a začať ozdravenie. Za to však veríme v jeho lojálnosť k strane, ktorá ho nominovala," povedala Blahová.

Liberáli tiež pochybujú o ministerke kultúry. "Pochybujeme o kompetentnosti človeka, ktorému je funkcia vo vláde dôležitejšia, ako jej vlastné pomýlené názory. Azda niekto verí v úprimnosť jej ospravedlnenia? Jej výroky o mimovládnych organizáciách a Sorosovi patria do mentálneho sveta mečiarovcov Slobodníka a Hofbauera, tento myšlienkový svet má pani Laššáková pod kožou, to sa nedá prejsť slovíčkom „prepáčte“," konštatovala Blahová.

Strana rovnako neverí, že rezort obrany netuneluje peniaze daňových poplatníkov, keď svoje dohody a zmluvy pred nimi zamyká. "Neveríme, že pôda v rukách štátu je dobre spravovaná a dotácie nie sú zdrojom bakšišu pre mafiu. V kontexte okolností považujem za perfídne, že minister Richter po svojich kardinálnych prešľapoch zotrváva na svojom poste," dodala Blahová.

Poukázala na Richtera a Matečnú

Poslanci od deviatej rána pokračujú v 30. schôdzi, v prerušenom rokovaní o programovom vyhlásení vlády. Do rozpravy sa v piatok písomne prihlásilo 39 poslancov z opozície. V piatok v pléne vystúpilo len pár zákonodarcov. Všetci však odôvodňovali, prečo novej vláde Petra Pellegriniho dôveru nevyslovia.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová poukázala na ministra práce Jána Richtera i na ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú. Ďuriš Nicholsonovú neuspokojuje ani výmena Roberta Kaliňáka Tomášom Druckerom na poste ministra vnútra. Krízový manažér podľa nej rezortu absolútne nerozumie a nemôže tomu rozumieť nikto, kto prichádza zvonku.

V pondelok mala ako prvá v snemovni počas rozpravy vystúpiť poslankyňa za hnutie OĽaNO Veronika Remišová. Rovnako ako SaS aj hnutie OĽaNO má voči novej vláde výhrady, a tak podľa ich doterajších vyhlásení vládu Pellegriniho nepodporia vyslovením dôvery. Po vystúpení všetkých prihlásených poslancov by mali hlasovať o programovom vyhlásení a o vyslovení dôvery novej vláde Petra Pellegriniho.

Demonštrácia pred parlamentom

Dávid Straka, Adam Bajo a časť organizátorov nedávnych pochodov zorganizovala na 17. hodinu pred budovu národnej rady demonštráciu proti vysloveniu dôvery vláde. V tom čase pokračujú poslanci v rozprave k vládnemu programu. "Rozhodli sme sa ísť demonštrovať pred parlament, pretože bude hlasovanie o vyslovení dôvery vláde. Novej vláde nedôverujeme a žiadame predčasné voľby. K nim sa chceme dopracovať dvoma alternatívami: tlačením na poslancov, aby nevyslovili dôveru vláde, alebo zbieraním podpisov pod petíciu za referendum o predčasných voľbách," uviedli organizátori, ktorí chcú poslancov konfrontovať s ich pohoršením z toho, že by mala pokračovať "prezlečená" súčasná vláda.

Svoje požiadavky opäť predostreli aj organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko, ktorí spomínaný protest pred NR SR neorganizujú. "Ak minister vnútra Tomáš Drucker nezačne okamžite konať, neodvolá policajného prezidenta Tibora Gašpara, budeme opätovne stáť na námestiach a využívať ďalšie iné formy občianskeho tlaku," avizovali Juraj Šeliga a Martina Strmeňová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok