Pellegrini chce rokovať s najvyššími lídrami Európskej únie

TA3 TASR
23.3.2018 00:32

Novovymenovaný premiér Peter Pellegrini na summite EÚ v Bruseli spresnil, že už v priebehu apríla by sa chcel oficiálne stretnúť s najvyššími lídrami EÚ a záujem má aj o vystúpenie v pléne pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Pellegrini priznal, že sa mu nepodarilo osobne sa stretnúť s predsedom EP Antoniom Tajanim. Ten po prednesení svojej správy na úvod summitu opustil rokovaciu sálu. Premiér však počas svoje premiérovej účasti na summite nakrátko hovoril s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a s viacerými premiérmi členských krajín EÚ. Jeho zámerom je však čo najrýchlejšie pripraviť oficiálne stretnutie s lídrami európskych inštitúcií.

"Mojim prvotným záujmom je, a informoval som o tom aj ministerstvo zahraničných vecí, aby po Veľkonočných sviatkoch začali okamžite pripravovať moju cestu do Bruselu, kde by som chcel absolvovať bilaterálne rokovania s Jeanom-Claudom Junckerom, Donaldom Tuskom a následne aj s Antoniom Tajanim, ktorého chcem osobne požiadať, aby mi umožnil vystúpiť na rokovaní Európskeho parlamentu vtedy, keď to europarlament uzná za vhodné," spresnil Pellegrini.

Je úzus, že novozvolení premiéri a prezidenti členských štátov EÚ prichádzajú do Bruselu zoznámiť sa so šéfmi Európskej komisie, Európskej rady a Európskeho parlamentu. Premiér dodal, že priamo pred europoslancami na pôde EP by chcel porozprávať o súčasnej situácii na Slovensku. Aj preto, že mnohí europoslanci - v súvislosti s dianím v SR po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - hovorili o Slovensku "tak, ako im neprináleží hovoriť" - a hovorili tak, lebo netušia, ako sa na Slovensku žije.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok