Drucker potrebuje čas. S prezidentom sa rozprával aj o šéfovi polície

TA3 SITA TASR
21.3.2018 15:17

Tomáš Drucker, ktorý zrejme prejde z pozície ministra zdravotníctva na ostro sledovanú stoličku ministra vnútra, sa v Prezidentskom paláci stretol s prezidentom. Priznal, že s Andrejom Kiskom sa rozprávali aj o voľbe a prípadnom odvolaní šéfa polície Tibora Gašpara a túto tému považuje za svoju prioritu. Ako uviedol, potrebuje však čas, aby sa v rezorte vnútra zorientoval.

Súčasnej situácii rozumie

Drucker je po menovaní do vládnej funkcie pripravený dôrazne riešiť personálne otázky v rezorte, vrátane policajného prezidenta Tibora Gašpara. Povedal to po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom, ale zatiaľ nespresnil, či Gašpara odvolá alebo nie. Chce sa s ním najskôr stretnúť.

Drucker priznal, že na osud Gašpara sa ho pýtal aj Kiska. "Viem konať rýchlo, ale neviem, či to bude otázka dní alebo týždňov. Položte mi tú otázku aspoň po niekoľkých dňoch. Som ale pripravený situáciu dôrazne riešiť. Ale nie je racionálne teraz povedať, kto bude nový policajný prezident alebo odvolať človeka, s ktorým som dostatočne nekomunikoval," povedal. Zároveň upozornil, že ani v rezorte zdravotníctva nejednal skratovo. "Rozumiem súčasnej situácii, som pripravený na personálnu dôraznosť, ale chcem s tými ľuďmi najskôr hovoriť. A v krátkom čase prijmem riešenie," uistil.


Tomáš Drucker pozná Tibora Gašpara zo zasadnutí Bezpečnostnej rady. "Vnímam ho ako človeka, ktorý rozumie problematike. Mal štandardný, kultivovaný prejav. Situáciu ale vnímam, nie som ani hluchý ani slepý," uistil. Vo funkcii však ostane štátna tajomníčka Denisa Saková.


Ako nový minister vnútra chce okamžite spustiť legislatívny proces zmeny výberu, voľby a odvolania policajného prezidenta a šéfa inšpekcie. Zatiaľ je to v rovine, že by ho na návrh ministra vnútra menovala vláda, nebolo to teda len vo výlučnej kompetencii ministra.

Aktualizované zloženie vlády, ktoré navrhol Pellegrini:

Predseda vlády: Peter Pellegrini 
Minister vnútra: Tomáš Drucker
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák
Ministerka zdravotníctva: Andrea Kalavská
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková
Minister hospodárstva: Peter Žiga
Minister financií: Peter Kažimír
Ministerka pôdohospodárstva: Gabriela Matečná
Minister školstva: Martina Lubyová
Minister obrany: Peter Gajdoš
Minister spravodlivosti: Gábor Gál
Minister dopravy: Árpád Érsek
Minister živ. prostredia: László Sólymos

Drucker zároveň uistil, že ako minister je z titulu autority pripravený povzbudiť policajtov a vyšetrovateľov, aby sa nebáli ozvať, ak na nich niekto nejakým spôsobom tlačí.

Kandidát na ministra priznal, že si úprimne želal zostať v rezorte zdravotníctva a ponuku neprijal s radosťou. "Ale po debatách s dezignovaným premiérom Petrom Pellegrinim a po situácii, kedy sa nenachádzala zhoda na tomto poste, som prijal túto nomináciu. Ďalší dôvod je, že sa považujem za osobu, ktorá pôsobí vo verejnej funkcii a mám teda mieru spoluzodpovednosti za to, čo sa deje. Ak nebola zhoda, mám sa aspoň pokúsiť stabilizovať situáciu. Nie som odborník na ministerstvo vnútra ani na silové zložky, teda nemožno očakávať, že zaujmem hneď ku všetkému postoj," dodal.

Namiesto Ráža má byť Drucker

Pellegrini odovzdal prezidentovi Kiskovi druhý návrh na členov jeho vlády. Oproti pôvodnému zoznamu, ktorý hlava štátu odmietla, došlo k zmene v nominácii na post ministra vnútra. Ten má namiesto Jozefa Ráža ml. zastávať Tomáš Drucker, ktorého má na poste ministra zdravotníctva vystriedať Andrea Kalavská.

"Môžem vyjadriť presvedčenie, že už nič nebráni tomu, aby pán prezident poobede oznámil, kedy novú vládu vymenuje," povedal Pellegrini po odchode od Kisku. Na margo Druckera poznamenal, že jeho úloha nebude jednoduchá, keďže vnútro je obrovský rezort. "Ale v danom momente je tá najsprávnejšia osoba, ktorá má manažérske zdatnosti," poznamenal s tým, že ho museli presviedčať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok