Pellegrini odovzdal Kiskovi zoznam ministrov bez Ráža mladšieho

TA3 TASR SITA
21.3.2018 09:21

Andrej Kiska prijal v Prezidentskom paláci Petra Pellegriniho. Témou stretnutia bol nový zoznam kandidátov na ministerské posty. Ten pôvodný sa prezidentovi nepozdával, výhrady mal najmä k osobe ministra vnútra.

Dezignovaný premiér odovzdal prezidentovi druhý návrh na členov jeho vlády. Oproti pôvodnému zoznamu, ktorý hlava štátu odmietla, došlo k zmene v nominácii na post ministra vnútra. Ten má namiesto Jozefa Ráža ml. zastávať Tomáš Drucker, ktorého má na poste ministra zdravotníctva vystriedať Andrea Kalavská.

"Môžem vyjadriť presvedčenie, že už nič nebráni tomu, aby pán prezident poobede oznámil, kedy novú vládu vymenuje," povedal Pellegrini po odchode od Kisku. Na margo Druckera poznamenal, že jeho úloha nebude jednoduchá, keďže vnútro je obrovský rezort. "Ale v danom momente je tá najsprávnejšia osoba, ktorá má manažérske zdatnosti," poznamenal s tým, že ho museli presviedčať. V súvislosti s ďalším postupom Pellegrini avizoval, že ak Kiska vymenuje novú vládu ešte tento týždeň, požiadal by predsedu parlamentu Andreja Danka, aby ju zvolal, ak je to možné, tiež ešte tento týždeň.

Prezident si po Pellegrinim postupne zavolal kandidáta na ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), kandidátku na ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú (Smer-SD), kandidáta na podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD), kandidáta na ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) a kandidátku na ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú.
K samotnému vymenovaniu vlády Petra Pellegriniho by malo podľa informácií TASR dôjsť vo štvrtok dopoludnia.

Aktualizované zloženie vlády, ktoré navrhol Pellegrini:

Predseda vlády: Peter Pellegrini 
Minister vnútra: Tomáš Drucker
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák
Ministerka zdravotníctva: Andrea Kalavská
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková
Minister hospodárstva: Peter Žiga
Minister financií: Peter Kažimír
Ministerka pôdohospodárstva: Gabriela Matečná
Minister školstva: Martina Lubyová
Minister obrany: Peter Gajdoš
Minister spravodlivosti: Gábor Gál
Minister dopravy: Árpád Érsek
Minister živ. prostredia: László Sólymos

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok