Celoslovenské WiFi pokrytie môže byť realitou. Obciam ponúkli príspevok

TA3 SITA
19.3.2018 17:28

Bezplatné WiFi pripojenie pre občanov na rôznych verejných miestach v obciach a mestách po celom Slovensku má priniesť projekt WiFi pre Teba. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu k nemu v pondelok predložil na verejné prerokovanie štúdiu uskutočniteľnosti.

Celoslovenské WiFi pokrytie môže byť realitou. Obciam ponúkli príspevok
TASR

Dostanú na routre aj antény

"Vďaka projektu WiFi pre Teba budú môcť najmä malé obce a mestá získať finančný príspevok na zriadenie WiFi zón s bezplatným pripojením na internet, podľa ich výberu. Peniaze vyčlenené z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra budú určené na technické vybavenie, ako sú WiFi routre či antény," informoval úrad podpredsedu vlády.

Zástupcovia IT komunity, neziskového sektora, štátnej a verejnej správy prediskutovali štúdiu uskutočniteľnosti k projektu WiFi pre Teba, ktorú vypracoval úrad podpredsedu vlády. Po zapracovaní ich pripomienok bude predložená Riadiacemu výboru prioritnej osi 7 Informačná spoločnosť Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Rozhodne komisia

WiFi pre Teba je národnou nadstavbou projektu Wifi4EU, ktorý pripravuje Európska komisia. Štart prvej výzvy v rámci európskeho projektu WiFi4EU sa očakáva v prvom štvrťroku 2018. Peniaze sa budú rozdeľovať medzi 27 členských krajín a postupovať sa bude podľa princípu geografickej vyváženosti.

"Slovensko nemá žiadne rozhodujúce právomoci alebo nástroje ako iniciatívu EK WiFi4EU nasmerovať tak, aby medzi príjemcami peňazí bolo čo najviac subjektov práve zo Slovenskej republiky. EK avizovala systém, ktorý zabezpečí rezerváciu minimálneho počtu poukážok pre jednu krajinu (15 v každom z piatich kôl) a takisto aj maximálny počet prostriedkov použitých na jednu krajinu (max. 8 % z celkového objemu prostriedkov v každom kole)," uzavrel úrad podpredsedu vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok