Na vládne posty má Smer-SD niekoľko vážnych kandidátov

TA3 SITA
17.3.2018 09:45

Strana Smer-SD stále hľadá, kým obsadí viaceré posty vo vláde. Kandidátov je zatiaľ viacero. Podľa informácií agentúry SITA novým ministrom vnútra by sa mal stať Marián Saloň alebo František Imrecze.

Nový minister práce aj kultúry

Marián Saloň je v súčasnosti štátnym tajomníkom na ministerstve obrany. V rezorte vnútra však pôsobil štyri roky ako štátny tajomník a v prvej vláde Roberta Fica ako generálny riaditeľ kancelárie ministra. František Imrecze je od roku 2012 prezidentom Finančnej správy.

Smer-SD plánuje vymeniť v novej vláde aj ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Kandidáti sú podľa informácií agentúry zatiaľ tiež dvaja. Košický primátor Richard Raši, ktorý v predošlej Ficovej vláde viedol rezort zdravotníctva. Raši neuspel v regionálnych voľbách v kandidatúre na košického župana. Zároveň oznámil, že nebude kandidovať na košického primátora. Druhým kandidátom je Ján Podmanický, ktorý v minulom volebnom období bol predsedom parlamentného výboru pre sociálne veci. V súčasnosti je jeho podpredsedom.

Ani v nominácii na ministra kultúry nie je v Smere zatiaľ jasno. Kandidátmi sú poslanci NR SR Erik Tomáš a Dušan Jarjabek. Tomáš je aj mediánym poradcom Fica. Jarjabek vedie roky parlamentný kultúrny výbor. Podľa informácií agentúry, ak by sa Tomáš nestal ministrom, je kandidátom na štátneho tajomníka v rezorte vnútra.

Jarjabek vraj ponuku nedostal

Dušan Jarjabek však uviedol, že zatiaľ nedostal žiadnu ponuku na funkciu ministra kultúry a ani nad totuto funkciou nerozmýšľa. Ako povedal, má iné ambície. „Chcem sa venovať svojej profesii, teda spevu. Mam rozrobené viaceré koncerty v zahraničí. Venujem sa tiež pedagogickej, ktorú mám veľmi rád,“ uviedol Jarjabek.

Podľa neho ani o Milanovi Kňažkovi, Ladislavovi Chudíkovi, Rudolfovi Chmelovi a ani Marekovi Maďaričovi sme dopredu nevedeli, či budú dobrí ministri kultúry. „Nie je dobré, ak sa dopredu vytvárajú politické predpoklady neúspechu pre hocikoho." „Na každom záleží, či bude dobrým ministrom, čo platí všeobecne, a nielen v kultúre," konštatoval.

Jarjabek súčasnú situáciu na Slovensku označil za spoločensko-politický podvod. „Niekomu Smer vadí. I táto republika vadí. Úspech sa neodpúšťa, a to ani medzinárodne,“ zdôraznil.

Saková novou vicepremiérkou

Po Petrovi Pellegrinim, ktorý bude novým predsedom vlády, má byť novou vicepremiérkou pre informatizáciu Denisa Saková. Tá bola doteraz štátnou tajomníčkou na ministerstve vnútra. Zmena sa udeje aj v pozícii ministra spravodlivosti. Luciu Žitňanskú má nahradiť predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál.

Premiér Robert Fico podal vo štvrtok demisiu. Prezident Andrej Kiska poveril v ten istý deň zostavením novej vlády doterajšieho vicepremiéra Petra Pellegriniho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok