Čínsky prezident môže vládnuť neobmedzene, rozhodol parlament

TA3 TASR
11.3.2018 09:54

Čínsky parlament schválil zmenu ústavy, ktorou zabezpečil prezidentovi Si Ťin-pchingovi neobmedzený mandát. Doteraz mohol byť v čele štátu maximálne dve po sebe idúce funkčné obdobia, čiže na 10 rokov.

Parlament schválil návrh na zrušenie ustanovenia v ústave, podľa ktorého prezident krajiny môže pôsobiť vo funkcii maximálne dve po sebe idúce funkčné obdobia. Prezident Si Ťin-pching, ktorý sa úradu ujal v marci 2013, tak bude môcť zostať vo funkcii aj po skončení svojho druhého funkčného obdobia v roku 2023.

Za návrh, ktorý predložil vo februári Ústredný výbor Komunistickej strany Číny, hlasovalo v nedeľu takmer 2958 členov Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov. Proti boli dvaja, traja sa hlasovania zdržali a v jednom prípade bolo neplatné.

Americký prezident Donald Trump sa začiatkom marca pochvalne vyjadril o tom, že jeho čínsky kolega bude zrejme môcť zastávať svoj úrad bez obmedzenia funkčných období. "(Si Ťin-pching) je teraz doživotným prezidentom. Doživotným prezidentom. A je ohromný," vyhlásil Trump. Šéf Bieleho domu zauvažoval o možnosti zavedenia doživotného výkonu prezidentskej funkcie aj v USA. "A pozrite sa, on to dokázal urobiť. Myslím, že je to ohromné. Možno to dakedy vyskúšame," povedal Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok