Čína sa hnevá. Trumpovo zavedenie ciel považuje za útok

TA3 TASR
9.3.2018 09:50

Zavedenie nových ciel na dovoz ocele a hliníka do USA z dôvodu údajného ohrozenia národnej bezpečnosti, je "bezohľadným útokom" na multilaterálny obchodný systém. Uviedlo to čínske ministerstvo obchodu.

Prijmú opatrenia

Ministerstvo vo svojom vyhlásení skonštatovalo, že je rozhodne proti tomuto kroku. A vyzvalo USA, aby tarify odvolali a rešpektovali medzinárodný obchodný poriadok. Vláda v Pekingu vyhodnotí vplyv ciel na Čínu a "prijme účinné opatrenia na ochranu práv Číny".

Čínska asociácia výrobcov železa a ocele vyzvala vládu, aby prijala opatrenia proti dovozu produktov z USA, vrátane nehrdzavejúcej ocele a elektroniky v reakcii na americké clá. A čínske združenie priemyslu neželezných kovov, ktoré zastupuje výrobcov hliníka, navrhuje odvetné opatrenia proti dovozu z USA, ako sú poľnohospodárske výrobky a špičkové spotrebiteľské výrobky.

Obe združenia tiež naliehali, aby Čína podnikla odvetné kroky proti dovozu uhlia v USA. Čínsky import uhlia bol v uplynulých rokoch prínosom pre producentov z USA. V konečnom dôsledku sa však očakáva, že vplyv amerických ciel na čínskych oceliarov bude relatívne malý. Hoci Čína vyrába polovicu svetovej ocele, väčšina z nej nikdy neopustí ázijskú krajinu.

Odvolal sa na zákon

Zavedenie ciel podpísal vo štvrtok 8. marca americký prezident Donald Trump. Trump nebral do úvahy upozornenia svojich konzervatívnych zákonodarcov a zahraničných obchodných partnerov a podpísal zavedenie colných sadzieb vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na hliník. Odvolal sa pritom na zriedkavo využívaný zákon Spojených štátov, ktorý schvaľuje opatrenia prezidenta proti dovozu, ak ohrozuje národnú bezpečnosť.

Oceľ a hliník sú "absolútne nevyhnutné" pre veľmi dôležitú americkú infraštruktúru a obranný priemysel, vyhlásil Trump, podľa ktorého "dumpingové" ceny lacného čínskeho importu podkopávajú schopnosť výrobcov v USA prežiť. Clá sa začnú uplatňovať približne o 15 dní, dodal s tým, že Kanada a Mexiko by mohli byť z tohto plánu vyňaté, ale to bude závisieť od výsledkov opätovného prerokovania Severoamerickej dohody o voľnom obchode

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok