Hosťom zjazdu Národného Frontu bol aj bývalý stratég Bieleho domu

TA3 TASR
10.3.2018 22:48

Bývalý stratég Bieleho domu Steve Bannon vystúpil v sobotu ako hosť na straníckom zjazde krajne pravicového francúzskeho Národného frontu a jeho líderky Marine Le Penovej v meste Lille. Bannon je vo Francúzsku v rámci svojej cesty po Európe, informuje agentúra AP.

Voľby označil za zemetrasenie

"Ste súčasťou celosvetového hnutia, ktoré je väčšie než Francúzsko, väčšie než Taliansko, väčšie než Maďarsko. História je na našej strane a povedie nás od víťazstva k víťazstvu," vyhlásil Bannon, pričom nedávne voľby v Taliansku označil za "zemetrasenie"; uspeli v nich totiž protisystémové strany.

Tento výsledok posilnil pravicové hnutia v celej Európe a je všeobecne vnímaný ako víťazstvo síl, ktoré dosadili do funkcie aj amerického prezidenta Donalda Trumpa či prispeli k odchodu Británie z Európskej únie. FN sa takisto snaží o zmenu po Le Penovej vlaňajšej prehre v prezidentskom zápase.

Le Penovú varovali

Bannon vyzdvihol Le Penovej víziu politického spektra, ktoré sa už neorientuje na pravicu či ľavicu, ale stavia nacionalistov proti globalistom. Niektorí varovali, že Bannonova podpora poškodí snahy Le Penovej o očistenie hnutia od rasistickej poškvrny, keďže Bannona mnohí považujú za supremacistu.

Le Penová však jeho pozvánku obhajovala s tým, že bolo dôležité počúvať človeka, ktorý je "architektom víťazstva Donalda Trumpa" a píše o globalizácii, protekcionizme a radovým ľuďom dáva moc, ktorú si "ilegálne uzurpovala elita". Očakáva sa, že FN na dvojdňovom zjazde predstaví aj svoj nový názov.

Bannonova pozícia na americkej politickej scéne je neistá. Vlani v auguste ho po sporoch s Trumpom prepustili z Bieleho domu. V januári odstúpil aj z postu šéfa spravodajského portálu Breitbart News. Bol jedným z najbližších Trumpových poradcov počas jeho predvolebnej kampane v roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok