Pravá ruka Le Penovej odchádza zo strany, nemieni byť na smiech

TA3 ČTK
21.9.2017 09:14

Florian Philippot, dlhé roky považovaný za pravú ruku šéfky francúzskeho Národného frontu Marine Le Penovej, oznámil, že je rozhodnutý opustiť toto krajne pravicové zoskupenie. Philippotov odchod môže podľa pozorovateľov vyvolať rozkol v radoch Národného frontu a prinajmenšom svedčí o napätí v tomto hnutí po porážke v májových prezidentských voľbách.

Pravá ruka Le Penovej odchádza zo strany, nemieni byť na smiech
SITA/AP

Philippot pre televíziu France 2 uviedol, že nemieni byť "zosmiešňovaný". "Áno, samozrejme, Národný front opúšťam," povedal muž, ktorý mal v hnutí na starosti stratégiu a komunikáciu. Tejto role ho však Le Penová zbavila a ponechala mu iba funkciu miestopredsedu bez konkrétneho poverenia. "Povedali mi, že budem miestopredsedom pre nič... Počúvajte, nemám chuť byť na smiech, nikdy som nemal chuť nič nerobiť, a tak, samozrejme, Národný front opúšťam," vysvetlil.

K rozchodu s Le Penovou došlo z dôvodu, že Philippot odmietal odstúpiť z funkcie predsedu svojho združenia Vlastenci aj napriek tomu, že mu Le Penová dala ultimátum, aby si vybral. Philippotov odchod by mohol vyvolať v krajnej pravici ďalšie zmätky. Hnutie sa považuje za hlavnú opozíciu voči prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, s ktorým Le Penová prehrala druhé kolo francúzskych prezidentských volieb v máji tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok