Ako prvá preletela Atlantik, zrejme zomrela ako stroskotanec

TA3 TASR
9.3.2018 07:32

Kosti objavené v roku 1940 na tichomorskom ostrove Nikumaroro pravdepodobne patria americkej pilotke Amelii Earhartovej. Podľa štvrtkovej správy stanice BBC to vyplýva z najnovšej štúdie publikovanej vo vedeckom časopise Forensic Anthropology.

Ako prvá preletela Atlantik, zrejme zomrela ako stroskotanec
SITA/AP

Podľa týchto tvrdení Earhartová zomrela na tomto ostrove ako stroskotankyňa. Štúdia uvádza, že identita kostrových pozostatkov sa napriek výsledkom skorších výskumov na 99 percent zhoduje s jej fyzickými parametrami. Earhartová sa so svojím lietadlom a navigátorom stratila bez stopy v roku 1937 nad Tichým oceánom počas pokusu obletieť zemeguľu. Jej zmiznutie sa pokúšali objasniť viaceré teórie. Pôvodne sa uvažovalo, že kosti patria mužskému jedincovi.

Britský tím v roku 1940 objavil na ostrove ľudskú lebku, dámsku topánku, navigačné zariadenie a fľašu bylinného likéru Benedictine, o ktorom sa vedelo, že ho Earhartová "máva pri sebe". Celkovo sa našlo 13 kostí, ktoré boli následne zaslané na Fidži, kde ich podrobili odbornej analýze. Tento výskum sa však skončil konštatovaním, že ide o mužského jedinca. "Forenzná antropológia v tom čase ešte nebola dostatočne rozvinutá," uvádza sa v novej štúdii. Modernými metódami merania kostí za použitia dobových fotografií sa však zistilo, že pozostatky patria tejto leteckej priekopníčke.

Predpokladá sa, že vtedy 39-ročná Earhartová a jej 44-ročný navigátor Fred Noonan núdzovo pristáli so svojím dvojmotorovým lietadlom Lockheed Electra na ostrove po tom, ako im došlo palivo. Ostrov Nikumaroro je v súčasnosti súčasťou republiky Kiribati. Earhartová bola prvou ženou, ktorá preletela Atlantik. Vo svojej dobe bola jednou z najslávnejších žien na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok