V USA píšu o Kuciakovi, vražda vyvolala obrovský záujem médií

TA3 TASR
7.3.2018 08:16

Vražda investigatívneho slovenského novinára vyvolala obrovský záujem médií v Spojených štátoch. O tragickej smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej píšu každý deň.

V USA píšu o Kuciakovi, vražda vyvolala obrovský záujem médií
TASR/Dano Veselský

Útrapy novinárskej práce

Jeden z najvýznamnejších amerických denníkov, Washington Post, zverejnil od 26. februára až 22 článkov, ďalší denník, New York Times, až 29 článkov. Počet príspevkov týchto novín priamo o Slovensku za celý minulý rok by sa pritom dal spočítať na prstoch jednej ruky (ak nepočítame šport). Hneď 26. februára Washington Post informoval o vražde najprv prostredníctvom článku tlačovej agentúry AP a neskôr aj slovami svojho reportéra Jasona Rezaiana, ktorý sám zažil útrapy novinárskej práce. Za údajnú špionáž si v Iráne odsedel 545 dní vo väzení.

"Kuciak pracoval na reportážach o daňových únikoch medzi slovenskými elitami a vlani dostal vyhrážky od Mariána Kočnera - podnikateľa, o ktorom Kuciak písal. Polícia nič neurobila. Nedeľná vražda zanechala Kuciakových kolegov v strachu a zmätku," napísal Rezaian. Reportér tiež spomenul, že Slovensko je všeobecne považované za krajinu, kde je sloboda vyjadrovania chránená a v hodnotení organizácie Reportéri bez hraníc bolo vlani Slovensko pre novinárov v poradí 17. najslobodnejšou krajinou.

"Napriek tomuto tolerantnému prostrediu vyjadrili niektorí slovenskí predstavitelia veľkú nespokojnosť s prácou investigatívnych novinárov ako Kuciak. Medzi nimi je aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý v roku 2016 nazval niektorých domácich novinárov špinavými protislovenskými prostitútkami, a to za pokrývanie údajnej korupcie vo svojej vláde. Predsa však Fico vraždu Kuciaka odsúdil a ponúkol odmenu milión eur za odhalenie páchateľa," napísal Rezaian.

Oficiálny slogan

Odvtedy Washington Post píše o prípade každý deň, väčšinou prostredníctvom agentúrnych správ. Informoval o podozrení o napojení na taliansku mafiu, o zverejnení nedokončenej Kuciakovej reportáže a jej obsahu, o vyšetrovaní, zatýkaní a prepúšťaní, o rozruchu na politickej scéne, o demonštráciách, o rezignáciách – vykonaných aj žiadaných -, o poslednej rozlúčke i o Georgeovi Sorosovi. Téme sa každý deň venuje aj denník New York Times a viaceré články vyšli aj v denníku Wall Street Journal.

O vraždu Kuciaka sa zaujímali aj spravodajské televízie CNN, Bloomberg a ABC News a denník USA Today. Na otázku ohľadne veľkého záujmu o túto tému Washington Post odmietol odpovedať a New York Times poskytli len všeobecnú odpoveď o celkovom zvýšenom záujme o strednú Európu v poslednom čase. Snáď za všetko však hovorí oficiálny slogan Washington Postu – "Demokracia v tme zomiera".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok