Parlamentné voľby v Taliansku sprevádzajú komplikácie

TA3 SITA
4.3.2018 08:41

Parlamentné voľby, ktoré sa konajú v Taliansku, sprevádzajú komplikácie. Problémy hlásia z Palerma, kde úrady museli cez noc vytlačiť 200-tisíc nových hlasovacích lístkov, pretože im doručili zlé, a niektoré tamojšie volebné miestnosti preto neotvorili načas.

V Mantove, kde voliči hlasujú aj o predstavenstve regiónu Lombardsko, mali zase chybne vytlačené logo regionálneho kandidáta Demokratickej strany. Na situáciu v Palerme reagoval už aj predseda Senátu Pietro Grasso, podľa ktorého sú takého chyby a oneskorenia "neprijateľné". Politik na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že dúfa, že tieto problémy neodradia ľudí od volieb.

Voľby sú prvým hlasovaním, ktoré sa uskutoční na základe novoprijatého volebného zákona zvaného Rosatellum. Ten zavádza doteraz neoverený hybridný volebný systém - 36 percent kresiel v každej komore parlamentu dostanú poslanci na základe systému relatívnej väčšiny a 64 percent kresiel sa rozdelí podľa pomerného volebného systému. Nová legislatíva sa odzrkadlila aj na hlasovacích lístkoch, s ktorými napríklad nesúhlasia voliči v Ríme. Podľa nich sú príliš komplikované a nedá sa im porozumieť.

Svoj hlas vo voľbách, ktoré sa začali o 7:00, môže odovzdať vyše 46 miliónov Talianov vrátane tých, čo žijú v zahraničí. Volebné miestnosti budú otvorené do 23:00. Výsledky exit pollov by mali byť známe krátko po ich zatvorení, oficiálne výsledky by sa verejnosť mala dozvedieť v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok