Veľká polemika sa skončila. Výskum odhalil pravdu o antidepresívach

TA3 ČTK
3.3.2018 10:02

Jedna z najväčších polemík súčasnej medicíny je zrejme na konci. Ukazuje sa to, po zverejnení záverov rozsiahleho výskumu, ktorý posudzoval účinky 21 bežne používaných antidepresív. Medzi jednotlivými liečivami sú však veľké rozdiely.

Veľká polemika sa skončila. Výskum odhalil pravdu o antidepresívach
SITA/AP

Prozac menej efektívny

"Všetky antidepresíva boli účinnejšie ako placebo u dospelých so závažnými depresívnymi poruchami," napísal v lekárskom časopise The Lancet medzinárodný vedecký tím pod vedením britských expertov.

Najviac proti symptómom depresie údajne zaberá agomelatin, amitriptylin, escitalopram, mirtazapin a paroxetin. Naopak najznámejší liek na depresiu Prozac, ktorý už dnes nie je chránený patentom a predáva sa pod generickým názvom fluoxetin, patril k najmenej efektívnym. Ak sa okrem účinnosti zoberie do úvahy aj závažnosť nežiadúcich účinkov, vychádza v porovnaní najlepšie agomelatin, escitalopram a vortioxetin, uvádzajú vedci.

Vypracovanie prelomovej štúdie zabralo šesť rokov, pričom vedci analyzovali dáta z 522 klinických testov, zúčastnilo sa ich viac ako 116-tisíc pacientov. Pri testoch skúmali autori účinnosť lieku v porovnaní s placebom alebo iným medikamentom po ôsmich týždňoch užívania.

Definitívna odpoveď

"Táto štúdia je definitívne odpoveďou na dlhoročnú kontroverziu ohľadne toho, či antidepresíva na depresiu skutočne zaberajú," povedal spravodajskej stanici BBC Andrea Cipriani z univerzity v Oxforde, ktorý stál na čele medzinárodného tímu. "Zistili sme, že najbežnejšie predpisované antidepresíva zaberajú na mierne aj vážne depresie. A to je, myslím, veľmi dobrá správa pre pacientov a klinických lekárov," dodal.

Výskum má podľa autorov uľahčiť lekárom výber medzi jednotlivými liekmi, neznamená však, že by mali všetci pacienti opúšťať doterajšiu liečbu. Rovnako to tiež neznamená, že by mali byť antidepresíva vždy prvou voľbou. Zároveň by vraj len v Británii prospela liečba psychických problémov, vrátane pomoci antidepresív, aspoň miliónu aktuálne nedoliečených osôb.

Starostlivosť len každý šiesty

"Depresia jasne najväčšou mierou vo svete prispieva k invalidite. Je to pre ľudstvo masívna výzva," povedal pre denník The Guardian profesor epidemiologickej psychiatrie na Oxfordskej univerzite John Geddes. Denník dodáva, že depresie na celom svete pociťuje okolo 350 miliónov ľudí, pričom počet prípadov medzi rokmi 2005 a 2015 vzrástol o 20 percent.

Počet receptov vypísaných na antidepresíva sa od roku 2006 do roku 2016 v Británii viac ako zdvojnásobil. Odborníci na duševné zdravie ale aj napriek tomu tvrdia, že milióny ďalších ľudí po celom svete by stále potrebovalo lieky na depresiu alebo prístup k psychoterapii. V bohatých krajinách sa údajne správna starostlivosť dostáva len každej šiestej osobe. Keby ľudia s rakovinou či srdcovými problémami boli v rovnakej miere zanedbávaní, verejnosť by bola podľa lekárov pobúrená, píše Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok