Šesť prekvapivých vecí, ktoré prospievajú vášmu srdcu

TA3 ČTK
30.9.2017 09:57

Každý vie, že zdravá výživa a neustála fyzická aktivita pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. Existujú však aj iné faktory, napríklad psychosomatického typu, ktoré majú vplyv na vaše zdravé srdce. Pozrite si šesť z nich.

Šesť prekvapivých vecí, ktoré prospievajú vášmu srdcu
ČTK/FOTOBANKA ČTK/Štěrba Martin

1. Manželstvo predlžuje život

Štúdia, ktorú pripravili na pôde Aston Medical School v Birminghame, sledovala takmer milión pacientov. Rozdelili ich na vydaté a ženatých, tých, čo žili "single", na rozvedených a na vdovy a vdovcov.

Výskum zistil, že zo zdravotného hľadiska je výhodnejšie žiť v manželstve ako žiť sám. Manželstvo môže predĺžiť nielen život osobe, ktorá už mala srdcovú príhodu, ale aj tomu, ktorý trpí rizikovými faktormi ako je vysoká hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak a cukrovka. Pacienti po infarkte, ktorí žili v manželstve, mali o 14 percent väčšiu nádej na prežitie než pacienti žijúci osamote. Podobné na tom boli aj pacienti s rizikovými faktormi. Partner zrejme poskytuje psychickú podporu, ale tiež pomáha lepšie dodržovať liečebné pokyny.

the-week-that-was-in-asia-photo-gallery-56663-0f5aa6ffde754c93a82d1bccb0577940_0a000002-319a-1d62.jpg

2. Vysokoškolák s nižším rizikom

Zlá správa pre absolventov internetových vysokých škôl života. Aj ten, kto dosiahol vyššie vzdelanie, žije dlhšie. Vzdelanie nielenže dáva príležitosť nájsť si lepšiu prácu, ale tiež pomáha chrániť si srdce. Štúdia publikovaná na stránkach British Medical Journal ukazuje, že absolvent VŠ má o tretinu nižšie riziko, že ochorie na kardiovaskulárne choroby ako ten, ktorý skončil študentské roky o niekoľko rokov skôr.

Podľa autorov je zrejmé, že ľudia, ktorí majú predpoklady na štúdium, sú menej náchylní začať napríklad s fajčením. Majú tiež nižší index telesnej hmotnosti a normálnejšiu úroveň tuku v krvi. To znamená menej rizikových faktorov.

3. Viac dobrého spánku

Zlý spánok nerobí srdcu dobre. Japonská štúdia, ktorá čerpala dáta od 13-tisíc osôb, spája poruchy spánku s dvoma problémami - s ischemickou kardiomyopatiou a cievnou mozgovou príhodou. "Problémy spánku zahŕňajú problémy so zaspávaním aj časté nočné budenie, ale aj to, keď spánok trvá veľmi krátko alebo príliš dlho," povedal autor štúdie Nobuo Sasaki. Podľa jeho štúdie sú poruchy spánku 1,5-krát častejšie u ľudí, ktorí trpia ischemickou kardiomyopatiou. Dobrý spánok je teda prevenciou pred kardiovaskulárnymi chorobami.

4. Káva povzbudí aj ochráni

Význam kávy dokázal veľký výskum na 20-tisíc ľuďoch žijúcich v Stredomorí. Tam sa pije káva viac ako v iných častiach planéty. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí pijú najmenej štyri šálky kávy denne, majú o 64 percent nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek chorobu, vrátane tých kardiovaskulárnych. A s každou šálkou kávy tento priaznivý účinok zosilňuje, zvlášť u osôb starších ako 45 rokov. Autori výskumu však nehovoria, aká je hranica pri konzumácii kávy. Treba sa riadiť zdravým rozumom.

20060419-034642-ny109_0a000002-3573-549e.jpg

5. Menej soli, zdravšie srdce

Srdce nemá v láske soľ. Jej nadužívanie sa považuje za jednu z hlavných príčin vysokého krvného tlaku, ischemickej kardiopatie aj cievnej mozgovej príhody. Potvrdila to fínska štúdia na viac ako štyroch tisíckach osôb, ktorésledovali počas 12 rokov. "Osoby, ktoré konzumujú viac ako 13,7 gramu soli za deň, majú dvakrát vyššie riziko zlyhania srdca ako tie, ktorí konzumujú menej než 6,8 gramu," vyjadrila sa Pekka Jousilahti z fínskeho Národného ústavu zdravia v Helsinkách. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča menej než päť gramov za deň. Fyziologická potreba je dva až tri gramy za deň.

6. Čokoláda s olejom

Taliani považujú čokoládu za univerzálny liek na srdce a cievy. Vedci z Pisy zaznamenali jej pozitívne účinky pri pacientoch s najmenej troma rizikovými faktormi: fajčením, vysokým choelsterolom a vysokým krvným tlakom. Z výskumu vyšla najlepšie tmavá čokoláda - najlepšie obohatená o olivový olej alebo o starobylý druh červeného jablka Panaia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok