Aj ďasná nás môžu zabiť: Ochorenia, ktoré si nosíme ticho v ústach

TA3/bd
22.5.2021 14:04

Pokožku si sledujeme každý deň. Vďaka tomu vieme spozorovať zmeny, na ktoré sa dívame. Aj do úst je ľahký pohľad, no nepraktizujeme ho rovnako často. Ochoreniam ústnej dutiny, ktoré sa už premenia na bolesť a krvácanie, však môžeme predchádzať. Ich ignorovaním sa vystavujeme riziku smrteľných ochorení…

Aj ďasná nás môžu zabiť: Ochorenia, ktoré si nosíme ticho v ústach
Pexels

Krvácanie ďasien a smrteľné choroby

Krvácanie z ďasien môže znamenať mnohé zdravotných problémy ako je napr. diabetes. Ide o metabolické ochorenie, ktoré označuje problémy s hladinou krvného cukru a výrobou inzulínu. Príčinou môže by aj leukémia. Je to forma rakoviny krvi alebo kostnej drene a práve krvácanie z ďasien ukazuje jej prítomnosť v tele. Krv v ústnej dutiny si všimnete aj pri nedostatočnom príjme živín. Zmenili ste stravu? Diétujete? Môžete trpieť nedostatkom vitamínu K. Ten je mimoriadne dôležitý pre zrážanlivosť krvi. Príliš málo tohto vitamínu vedie k abnormálnemu krvácaniu ďasien.

pexels-pavel-danilyuk-6193200_0a14036f-e955-9523.jpg

Najčastejšie príčiny krvácania

Ak si spozorujete krv v ústach, najmä po umývaní zubov a stupňujúci sa zápal ďasien, najčastejšou príčinou býva gingivitída. Je to počiatočné, mierne štádium ochorenia ďasien. Spôsobuje začervenanie, opuchnutie a ich ľahké krvácanie. V tejto fáze má človek zvyčajne iba nepríjemné pocity v ústnej dutine. Zápal ďasien je často spôsobený nedostatočnou ústnou hygienou. Pri profesionálnom ošetrení u zubného lekára a dobrej domácej starostlivosti o ústa sa dá zvrátiť. Medzi faktory, ktoré môžu prispievať k zápalu ďasien, patrí cukrovka, fajčenie, starnutie, aj stres, nedostatočná výživa, hormonálne výkyvy, tehotenstvo a iné.

Abnormálne krvácanie z ďasien môže znamenať celý rad možných zdravotných rizík a chorôb.

pexels-cottonbro-6529219_c0a80401-ea27-14fe.jpg

Neliečená gingivitída môže postúpiť do paradentózy. Najbežnejšou príčinou zápalu ďasien je nahromadenie bakteriálneho plaku medzi zubami a okolo nich. Časom sa plak môže šíriť pod líniou ďasien. Toxíny produkované baktériami v plaku dráždia ďasná. Stimulujú chronickú zápalovú reakciu, vo finále sa tkanivá a kosti podporujúce zuby rozložia a zničia. Nakoniec sa môžu zuby uvoľniť a bude ich treba odstrániť.

Príznaky a symptómy, ktoré si všímať

V miernych prípadoch zápalu ďasien nemusia byť žiadne nepríjemné pocity alebo viditeľné príznaky. Ak sa však objavia niektoré z nasledujúcich, navštívte zubára:

  • Jasne červené alebo fialové ďasná
  • Jemné ďasná, ktoré môžu byť bolestivé na dotyk
  • Krvácanie z ďasien pri používaní zubnej kefky alebo zubnej nite
  • Zápach z úst
  • Zápal alebo opuch ďasien
  • Ustupujúce ďasná

pexels-andrea-piacquadio-3779709_0a14036f-eacd-c7c5.jpg

Ak dôjde k diagnostike včas a ak je liečba rýchla a správna, zápal ďasien sa dá úspešne zvrátiť. Liečba zahŕňa starostlivosť zubného lekára a následné procedúry, ktoré pacient vykonáva doma. V prvom rade treba odstrániť plak a zubný kameň. Aj oprava poškodených zubov prispieva k zlepšeniu zdravia ďasien. Problémy so zubami, ako sú krivé zuby, zle nasadené korunky alebo mostíky, môžu sťažiť správne odstránenie zubného plaku a zubného kameňa.

Rýchle opatrenia na doma … už dnes

Zubní lekári odporúčajú čistiť si zuby najmenej dvakrát denne. Používajte elektrickú zubnú kefku a čistite si zuby aj zubnou niťou najmenej raz denne. Pravidelne si vyplachujte ústa antiseptickou ústnou vodou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok