Chlapec šokoval lekárov. Boleli ho zuby, našli ich viac ako 500

TA3 SITA
2.8.2019 16:29

Sedemročný indický chlapec, ktorý z času na čas trpel bolesťou zubov, prekvapil lekárov, keď mu v ústach našli o 526 zubov naviac. Stovky zubov sa nachádzali vo vačku v molárovej oblasti jeho dolnej čeľuste. Stomatológovia zo Saveetha Dental College and Hospital v meste Chennai mu ich vybrali pri chirurgickom zákroku.

Chlapec šokoval lekárov. Boleli ho zuby, našli ich viac ako 500
SITA/AP (ilu)

"Zuby mali rôznu veľkosť, od 0,1 milimetra až po 3 milimetre. Mali malú korunku, sklovinu aj malý koreň," cituje denník The Guardian vedúcu oddelenia orálnej a maxilofaciálnej patológie v spomínanej nemocnici Pratibhu Ramani. Na to, aby váčik odstránili, podľa nej museli navŕtať sánku a vytvoriť tak priestor na jeho vytiahnutie. "Čím viac váčik zachádzal do tkaniva, tým viac sa veľkosť zubov zmenšovala,"dodala.

Chlapcovi diagnostikovali odontóm - nezhubný nádor, v ktorého prípade ďasno vytvára nadmerné množstvo zubov. Či na jeho vznik mala vplyv genetika alebo iné faktory, nie je známe, vysvetlila Ramani. Malý pacient však napriek takému veľkému množstvu zubov v ústach netrpel veľkými bolesťami. "Jediné, čo ho trápilo, že mu zub na tejto strane nerástol. Mal príležitostnú bolesť a tiež mierny opuch, ktorý sa zväčšoval," uviedla.

Operácia trvala zhruba dve hodiny, no samotná analýza zubov trvala odborníkom až 10 dní. Lekári ich plánujú podrobiť ďalšiemu výskumu a vykonať na nich genetické testy. Chlapcovi zostalo po zákroku už len 21 zubov. Po troch dňoch ho prepustili z nemocnice a ako uvádza The Guardian, má sa dobre.

Odontóm je veľmi zriedkavý. V roku 2014 lekári v Bombaji vytrhli 17-ročnému chlapcovi s týmto nezhubným nádorom 232 zubov. Operovali ho sedem hodín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok