Sedem kontroverzných filmov, ktoré dráždili politikov i fanatikov

TA3 ČTK
3.3.2018 20:00

Posledné týždne boli zložitým obdobím pre filmy, ktoré sa venovali historickým témam. Divákov kontroverzia láka, filmové spoločnosti sa však na druhej strane obávajú reakcií nedemokratických režimov, ktoré sú lukratívnymi trhmi. Problém je aj s fanatikmi.

Sedem kontroverzných filmov, ktoré dráždili politikov i fanatikov
ČTK/Colombia Pictures/Entertainment Pictures/ZUMAPRESS

1. Problematická kráľovská romantika

Ako najnovší problematický film sa ukazuje bollywoodska snímka Padmávatí. V Indii vyvolal film strety radikálnych hinduistov s políciou. Hinduistické skupiny tvrdia, že film je neúctivý k ich kultúre, pretože zobrazuje romantický vzťah medzi hinduistickou kráľovnou a moslimským kráľom.

2. Smiešna smrť

Medzitým v Rusku odobralo ministerstvo kultúry povolenie k distribúcii britskému satirickému filmu Smrť Stalina. Podľa kritikov z úradníckych miest film zosmiešňuje sovietske, a teda aj ruské dejiny a medzi ľuďmi šíri nenávisť a zášť.

Nie každý však v Rusku vidí v satire hneď zosmiešnenie celej krajiny. Časopis Ogoňok (Ohník) naopak usúdil, že komédia by mohla Rusov naučiť, že zo strachu sa dá smiať, hoci sa zdá, že ani v súčasnosti nie je k smiechu žiaden dôvod.

3. Balerína rozohnila ortodoxných

Ruské ortodoxné kruhy rozhneval film o afére medzi cárom Mikulášom II. a balerínou Matildou Kšesinskou. Aj keď bol film Matilda (2017) natočený podľa skutočného príbehu a na financovaní sa podieľalo aj ministerstvo kultúry, problémom je zobrazovanie cára. Pravoslávna cirkev totiž vyhlásila Mikuláša II. a členov jeho rodiny, ktorých povraždili boľševici, za svätých mučeníkov.

Podráždení diváci ešte pred samotným uvedením filmu sľubovali útoky na kiná a so zápalnými fľašami zaútočili aj na budovu, kde sídli režisérovo štúdio. Tieto aktuálne filmy ale nie sú výnimkou. Spravodajský server BBC News pridal aj zopár starších príkladov, kedy produkcia založená na historických či súčasných udalostiach vyvolala rozhorčenie od prvých natáčacích dní až po uvedenie do kín.

4. Krutá revolúcia uprostred studenej vojny

Hollywoodsky kasový trhák Doktor Živago (1965) zasadený do obdobia ruskej revolúcie bol natočený podľa románu Borisa Pasternaka, ktorého dielo sovietski nakladatelia odmietli vydať. Román nechal preto prepašovať do Európy, kde sa stal okamžitým hitom. Pasternak nakoniec dostal Nobelovu cenu za literatúru, ale úrady mu dali vedieť, že ak odíde ocenenie prijať, už sa nikdy nebude môcť vrátiť. Pasternak sa rozhodol cenu telegraficky odmietnuť.

Britský režisér David Lean nemohol film točiť v Rusku, a preto nechal postaviť moskovské ulice v plnej mierke v Španielsku, v skutočnom snehu sa točilo vo Fínsku a v Kanade. Snímka sa uvádzala uprostred studenej vojny a stala sa obrovským komerčným hitom, ktorý na Západe bral jednu cenu za druhou. V krajine, v ktorej sa dej odohrával, ho ale premietali až v 90. rokoch, po páde sovietskeho režimu.

Náboženské skupiny pred kinosálami

Film komikov Monty Python Život Briana (1979) bol priamo predurčený, aby vyvolával kontroverzie náboženskou satirou. Dej sa točí okolo muža menom Brian, ktorý sa narodil v susedstve Ježiša Krista a neustále si ho pletú s Mesiášom. Spoločnosť EMI stiahla finančnú podporu pre produkciu filmu len niekoľko týždňov predtým, než malo začať natáčanie. Pythonovci potom našli nového sponzora vo svojom nadšenom fanúšikovi a gitaristovi skupiny Beatles Georgovi Harrisonovi, ktorý do natáčania vložil milióny dolárov.

Po uvedení v USA označili katolícki a židovskí predstavitelia Život Briana za rúhačsky a náboženské skupiny protestovali pred kinosálami, kde sa premietal. V Británii zakázalo film premietať 39 miestnych úradov a úplného zákazu sa dočkal v Írsku a v Nórsku.

Pozvánka do Kazachstanu

Spôsob, akým britský komik Sasha Baron Cohen vykreslil prostredníctvom postavy reportéra kazašskej štátnej televízie Borata Sagdijeva Kazachstan, stredoázijskú krajinu nepríjemne prekvapil. Parodický dokument Borat: Nazeranie do americkej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa (2006) sa v Kazachstane nikdy nepremietal a zakázaný bol tiež v každej arabskej krajine s výnimkou Libanonu.

Kazašská vláda odpovedala tým, že v amerických médiách zverejnila reklamu ukazujúcu "skutočnú podobu krajiny" a dokonca hrozila, že bude komika žalovať. Až v roku 2012 Kazachstan Cohenovi viac-menej odpustil, keď vtedajší minister zahraničia pripustil, že od uvedenia filmu sa počet udelených turistických víz na vstup do krajiny desaťnásobne zvýšil.

Paródia vodcu a hnev hackerov

Hollywoodska akčná komédia Interview (2014) so Sethom Rogenom a Jamesom Frankom sa odohráva v KĽDR a paroduje severokórejského vodcu Kim Čong-una. Film sa dostal do centra medzinárodného diplomatického sporu v roku 2014, kedy KĽDR hrozila USA dokonca vojnou, ak sa snímka uvedie do kín.

Filmová spoločnosť Sony sa stala terčom obrovského kybernetického útoku, kedy hackeri zverejnili online súkromné informácie, rovnako ako mnoho ešte nepremierovaných filmov spoločnosti. Po ďalších vyhrážkach Sony zrušila premiéru aj plošné uvedenie filmu do kín.

Veľké reťazce kín film nevysielali, ale aj tak sa Sony podarilo získať späť väčšinu investície predovšetkým vďaka digitálnemu a streamovaciemu predaju.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok