Ženských hrdiniek v Hollywoodskych trhákoch ubúda, diváci nie sú na vine

TA3 SITA
24.2.2018 17:13

V čase, keď svet intenzívne rieši mieru zastúpenia žien v politike, biznise, športe či umení, paradoxne naďalej klesá počet ženských hlavných rolí v hollywoodskych trhákoch. Vyplýva to z výskumu, ktorý tento týždeň zverejnilo americké Centrum pre ženské štúdie v televízii a vo filme.

Ženských hrdiniek v Hollywoodskych trhákoch ubúda, diváci nie sú na vine
SITA/AP

Centrum sa pozrelo na sto najnavštevovanejších amerických filmov z minulého roku a zistilo, že len v 24 percentách z nich patrila hlavná rola žene. Mužského hlavného protagonistu malo až 58 percent z týchto filmov, a pri zvyšku nebolo možné určiť jednu hlavnú postavu. To znamená, že podiel ženských hlavných protagonistiek v úspešných amerických filmoch klesá. Za rok 2016 bol ich podiel v stovke najúspešnejších filmov 29-percentný.

Podľa centra nie je pravda, že by táto štatistika bola ovplyvnená v prvom rade záujmom diváka, teda tým, že sú to diváci, kto si vyberá častejšie filmy s mužskými predstaviteľmi. Proti tomuto názoru hovoria aj ďalšie údaje z výskumu, napríklad to, že ženám sa podarilo získať až dvakrát viac hlavných rolí vo filmoch z nezávislej produkcie (65 percent) než vo veľkorozpočtových trhákoch najznámejších štúdií (35 %) a je jednoznačné, že nezávislé filmy si cestu k divákovi hľadajú ťažšie.

Istú časť viny na nerovnomernom zastúpení mužov a žien v hlavných filmových rolách však podľa výskumu bude určite mať aj tradične vysoká záľuba divákov v akčných filmoch, kde logicky dominujú mužskí herci. Ženské hlavné roly sú typické skôr pre komédie a drámy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok