Znalec je Žid, namietal kotlebovec Mazurek na súde. Neuspel

TA3 SITA
27.2.2018 14:28

Výsluchom znalca pokračovalo na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s poslancom kotlebovcov Milanom Mazurekom. Hoci je pre výroky o Rómoch obžalovaný z trestného činu hanobenia, národa, rasy a presvedčenia, na súde sa tentoraz prekážala údajná židovská etnicita znalca.

Námietku vyhodnotili ako neodôvodnenú

Výsluchom znalca pokračovalo na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s poslancom za Kotlebovu stranu Milanom Mazurekom zo Spišskej Belej. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na neho obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, farbu pleti či pôvod rodu.

Celé predpoludnie vypovedal znalec a na záver jeho výsluchu ho obžalovaný namietal a zároveň vyslovil názor, že znalec je Žid. Prokurátor označil námietku obžalovaného za neodôvodnenú a sudca mu vyhovel.

Tvrdí, že ide o politický proces

Podľa prokurátora znalcove zistenia zodpovedajú obžalobe a potvrdili nenávistné a hanlivé výroky poslanca na adresu rómskej komunity, prednesené v relácii Rádia Frontinus v októbri 2016. Pojednávanie už nerušili stranícki prívrženci poslanca, ktorí celý pondelok pod oknami súdu skandovaním a výkrikmi protestovali proti procesu s príslušníkom Kotlebovej strany.

Podľa obžaloby Mazurek skutok spáchal ako verejný činiteľ. V relácii nazvanej Debata na telefón vystupoval ako poslanec Národnej rady SR a ako člen Výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Okrem iného uviedol výroky, ktoré v kontexte celého vystúpenia v rozhlasovej relácii spĺňajú definičné znaky znevažujúcich prejavov z hľadiska príslušnosti ku konkrétnemu – rómskemu etniku, majú rasistický charakter a z ich obsahu vyplýva zámer vyvolať nenávisť voči príslušníkom tejto etnickej skupiny.

Tvrdil napríklad, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“. Poslanec tvrdí, že ide o politický proces, ktorým sa súčasná vládna garnitúra chce zbaviť skutočnej opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok