Juncker navštívil Balkán, krajinám dal nádej na členstvo v EÚ

TA3 TASR
26.2.2018 09:39

Ak štáty západného Balkánu splnia požadované kritériá, môžu v roku 2025 vstúpiť do Európskej únie. Povedal to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý je na návšteve regiónu. Po Macedónsku a Albánsku zavíta do Srbska.

Juncker pricestoval do Macedónska v úvode svojej cesty po krajinách regiónu, zameranej na predstavenie stratégie EÚ pre západný Balkán. Počas nasledujúcich dní navštívi aj Albánsko, Srbsko, Kosovo, Bosnu a Hercegovinu a Čiernu Horu.

V macedónskej metropole Skopje sa šéf EK stretol s premiérom Zoranom Zaevom. Pri tejto príležitosti Juncker vyzdvihol krajinu za "tempo reforiem" potrebných na vstup do EÚ. Ak bude Macedónsko podľa neho takto pokračovať, Európskej komisii to umožní o niekoľko mesiacov odporučiť otvorenie prístupových rozhovorov, na ktoré krajina čaká už od roku 2006.

Macedónsko a Grécko v súčasnosti pracujú na vyriešení 25-ročného sporu o názov Macedónska, ktoré ho začalo používať, keď v roku 1991 získalo nezávislosť. Grécko argumentuje, že používanie tohto názvu naznačuje územné nároky na rovnomennú grécku provinciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok