Krčméry v TA3: Prečo sa u mladých objavuje viac vedľajších účinkov vakcín?

TA3
23.4.2021 10:50

O všetkom dôležitom, čo sa týka očkovania, nám v Štúdiu TA3 porozprával infektológ profesor Vladimír Krčméry.

Na Slovensku je cieľom dosiahnuť aspoň 2/3 obyvateľov zaočkovaných proti koronavírusu. Predstavuje to asi 66 percent obyvateľov. Medzi zvyšnými obyvateľmi je totiž aj skupina ľudí, ktorí objektívne zaočkovaní byť nemôžu – kvôli ochoreniam, ale tiež tomu, že prekonali covid. Je tu však aj skupina ľudí, ktorá sa očkovať nechce, keďže vakcinácia je dobrovoľná.

O očkovaní AstraZenecou hovorí Krčméry, že podľa dát sa prešetruje súvislosť asi 20 úmrtí z 30 miliónov podaných dávok, čo je podľa neho menej ako 0,001 percenta. Podobné údaje sa podľa neho týkajú aj ostatných vakcín. Navyše, Krčméry pripomína, že väčšina ľudí nerieši vakcíny, ktoré potrebujú dostať pri cestovaní do zahraničia. "Nie je dôvod na špecifickú paniku," hovorí infektológ a dopĺňa, že benefity prevyšujú riziká.

Vedľajšie nežiadúce účinky sú akútne, to znamená, že sa objavujú krátko po očkovaní. Problémové reakcie prišli o týždeň, dva či tri. "Žiadna vakcína nie je absolútne bezpečná," myslí si Krčméry. Porovnáva aj bežne užívané voľnopredajné lieky. Tie totiž majú tiež vedľajšie účinky, ktoré však nemusia byť vidieť hneď. Podľa neho majú ďaleko viac nežiaducich účinkov ako vakcína proti koronavírusu.

Viac vedľajších účinkov očkovania u mladých ľudí

Na otázku, dokedy nám vydrží imunita, podľa Krčméryho nevieme zatiaľ presne odpovedať. Pri Pfizeri sa už hovorí o tretej dávke, aby sa predĺžila jej účinnosť. Ľuďom, ktorí už covid prekonali, možno bude stačiť len jedna dávka. Podľa Krčméryho môže vyššie percento nežiaducich účinkov u mladších ľudí súvisieť aj s tým, že mladí ani nemusia vedieť, že covid prekonali. Ak sa nechajú zaočkovať, môžu sa u nich prejaviť silnejšie vedľajšie účinky. V tomto prípade ide podľa neho o cytokínovú búrku. Odvoláva sa na Košice, kde sa práve môžu chodiť ľudia otestovať na protilátky. Odhalili pritom už niekoľko ľudí, ktorí covid prekonali a ani o tom nevedeli.

Musíme sa poučiť

Nové varianty koronavírusu priniesli aj to, že viac ľudí končí v nemocniciach a zomierajú aj mladší ľudia. Pri nových mutáciách je podľa Krčméryho výhodou súčasných vakcín, že sa dajú za pomerne krátky čas a malou modifikáciou prispôsobiť tak, aby účinkovali aj proti nim. Infektológ však pripomína, že je dôležité, aby sme urobili všetko preto, aby sme si na Slovensko nedoniesli brazílsky, juhoafrický či indický variant, ktoré môžu byť vzhľadom na vakcíny problematické.

Čo je kolektívna imunita

Kolektívna imunita je stav, pri ktorom je imúnna taká časť populácie, ktorá spôsobuje kolektívnu imunitu voči infekcii. Za posledných 75 rokov sme si ju v Európe vyvinuli detskou vakcináciou, pripomenul profesor Vladimír Krčméry. Na Slovensku funguje systém očkovania tak, že deti niekoľko mesiacov po narodení dostávajú prvé vakcíny. Časť z nich je povinná, časť dobrovoľná. Vďaka tomuto očkovaniu máme približne  90 až 95 percentú imunitu voči niektorých ochoreniam. Ako pripomenul Krčméry, toto číslo nám však klesá, pretože pribúda rodičov, ktorí svoje deti nechcú nechať zaočkovať.

Rozdiel oproti covidu je, že detskú vakcináciu zabezpečuje štát, môže udeliť aj pokutu v prípade, že rodičia odmietajú dať dieťa zaočkovať. Oproti iným európskym krajinám je však u nás výška sankcie nízka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok