Top udalosti týždňa: Matovič zachraňuje Sputnik, svet sa lúči s Philipom

TA3 Katarína Jenisová
11.4.2021 17:11

Vláda po prvýkrát rokovala v novom zložení, okolo ruskej vakcíny Sputnik nastal rozruch, ktorý riešil minister Igor Matovič v Rusku i v Maďarsku. Milan Krajniak sa vrátil do svojej funkcie, začína sa hovoriť aj o uvoľňovaní. Britská kráľovská rodina prišla o princa Philipa. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Matovič zachraňuje Sputnik, svet sa lúči s Philipom
TASR/Jaroslav Novák

Nová vláda úraduje, Matovič cestuje do Ruska

Vláda na čele s Eduardom Hegerom prvýkrát zasadla v stredu. Súčasťou bol aj nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a Igor Matovič sa zo stoličky premiéra presunul na stoličku ministra finanicí. Kreslo ministra práce bolo naopak ešte prázdne.

Rokovania nenarušilo nič významné a zdalo sa, že koaličná kríza je zažehnaná. Udalosti nasledujúcich dní túto istotu však naštrbili. Začal sa riešiť Sputnik V. Ruskú vakcínu posudzovali slovenské laboratóriá, Štátny ústav pre kontrolu liečiv vydal stanovisko s tým, že výrobca nedodal približne 80 % dát nevyhnutných na jej zhodnotenie. Ústav naďalej odporučil, aby sa na Slovensku očkovalo registrovanými vakcínami.

Už ako minister financií sa Igor Matovič rozhodol pre záchranu Sputnika cestovať do Ruska, to totiž vyhlásilo, že sme zmluvu porušili a naše naskladnené vakcíny chce späť. Matovič sa tak rozhodol, že sa v Moskve stretne s Kirillom Dmitrievom, výkonným riaditeľom Ruského fondu priamych investícií, pod ktorého priamo spadá výrobca vakcíny Sputnik V. Práve s Dmitrievom dohodol kontrakt na dva milióny ruských vakcín.

Reakcie kritické i zmierlivé

Netradičná zahraničná cesta ministra financií vyvolala rôzne reakcie. Šéfka strany Za ľudí reagovala s tým, že ju o tom informoval Heger. "Ak ho poveril predseda vlády takýmito rokovaniami, je to jeho kompetencia," skonštatovala. V súvislosti s cestou tiež dodala, že traja koaliční partneri nákup vakcíny Sputnik V schválili. "Ak momentálne chýbajú nejaké dokumenty z ruskej strany, treba to vyriešiť," myslí si.

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vnímal zase cestu bývalého premiéra ako snahu sprístupniť ruskú vakcínu proti novému koronavírusu pre ľudí na Slovensku. "Vidím úplne jasnú snahu Igora Matoviča sprístupniť Sputnik pre ľudí, ktorí ho chcú mať, a toto my podporujeme," povedal Sulík, podľa ktorého strana SaS nikdy nebola proti dovozu Sputnika.

Hlas bol o čosi kritickejší, Matovič podľa nich svojou cestou poprel Hegerovu autoritu. Heger sa neskôr vyjadril diplomaticky a uviedol, že cesta je čisto technickým rokovaním. "Nie som hovorcom ministrov, som premiér," ohradil sa. Cesta ministra financií do Moskvy je podľa neho "čisto technickým rokovaním". Cieľ cesty nechcel špecifikovať. Vysvetlil, že cestu Matovičovi nepodpisoval, bol o nej len informovaný. Zároveň deklaroval, že nejde o geopolitiku, ale o snahu zabezpečiť pre obyvateľov Slovenska čo najviac vakcín.

Nebezpečný ratlík?

Z Moskvy sa Matovič ozval cez Facebook s celkom ostrým slovníkom. "Na Slovensku vraj opäť nejaký “strašne nebezpečný” ratlík začal svoj nenávistný brechot kvôli Sputniku. Ja tu urobím to, čo je mojou psou povinnosťu a on nech si zatiaľ teda opäť užije svoju chvíľku pocitu nadľudskej dôležitosti," napísal. O koho konkrétne ide, nešpecifikoval.

Aj ministra zahraničných vecí Korčoka informoval o Matovičovej ceste premiér Eduard Heger. Prezradil aj to, že sa chystá aj do Maďarska. Účel cesty však nepoznal. Voči tvrdeniam Ruska, že Slovensko porušilo pri Sputniku zmluvu, sa neskôr ohradil aj samotný ŠÚKL. Tvrdil, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v Slovenskej akadémii vied údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom.

Medzitým sa na stoličku ministra práce vrátil Milan Krajniak, ktorého podľa vlastných slov presvedčil aj rozhovor s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hegerova vláda je tak už celkom kompletná.

Matovič: Rusi sa cítia poškodení

Matovič sa popri rôznych dohadoch o jeho ceste napokon postavil pred médiá a svoje dôvody jasne vysvetlil. "Bohužiaľ, ukázalo sa, že Sputnik má na Slovensku priveľa vysokopostavených nepriateľov, ktorí robili všetko pre to, aby zabránili jeho využitiu," povedal Matovič. Rusi podľa neho na základe toho, čo videli, že sa deje na Slovensku, vypovedali zmluvu a požiadali o vrátenie vakcíny.

"Kľúčovým dôvodom je, že sa Rusi cítia mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu," vysvetlil Matovič. "Bohužiaľ, výsledky z neregistrovaného laboratória zaplavili svet a poškodili povesť Sputnika," povedal s tým, že rozčarovanie Rusov chápe. Zároveň informoval o tom, že sa mu podarilo dohodnúť a odchádza do Maďarska pokračovať v rokovaniach o vakcíne.

K tomu sa už vyjadril aj premiér, podľa ktorého to bol on, kto poslal Matoviča do Maďarska.  Na stranu ŠÚKL sa postavili viacerí a neskôr vyšlo najavo aj to, že o testovanie ruskej vakcíny v slovenských laboratóriách žiadal ešte Krajčí vo funkcii ministra zdravotníctva.

Ďalšie kroky do Maďarska

Ako dopadli rokovania v Maďarsku? Matovič bol nadšený a Slovákov informoval o tom, že Sputnik pre nás posúdia naši susedia. Podľa Matoviča nemáme na Slovensku vhodné laboratórium na posúdenie ruskej vakcíny. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó zároveň uviedol, že vakcíny, ktoré boli dodané Slovensku od Ruska, si Maďarsko neprevezme.

Matovičove vyjadrenia a jeho konanie niektorých pobúrilo. Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Juraj Kopáček žiada dokonca o verejné ospravedlnenie. Tvrdí totiž, že šéf rezortu financií počas tlačového vyhlásenia mimoriadne nevhodným spôsobom poškodil meno Virologického ústavu BMC SAV, znevážil prácu a ponížili vedcov ústavu.

V závere týždňa priznal aj minister obrany Jaroslav Naď v našej relácii V politike, že niektoré vyjadrenia ministra financií boli nešťastné. K Matovičovmu rokovaniu v Moskve o Sputniku treba pristúpiť podľa neho pragmaticky. Myslí si, že je to dobeh témy, ktorej sa Matovič osobne venoval ako predseda vlády a dostal aj poverenie súčasného premiéra Eduarda Hegera, aby túto tému riešil a napomohol tomu, aby sme Sputnik V nemuseli vrátiť.

Dočkáme sa uvoľňovania?

Popri rošáde okolo Sputniku sa však na Slovensku mierne zlepšila pandemická situácia. Začalo sa čoraz viac hovoriť o uvoľňovaní opatrení, po 19. apríli by sme sa už mohli vedieť viac. Cez víkend klesla aj veková hranica na očkovanie. Registrovať sa už môžu aj ľudia od 45 rokov.

Napätie na Ukrajine

Na zahraničnej scéne panovala napätá atmosféra najmä na východe Ukrajiny. Obavy vyvolali masívne presuny ruskej armády. Kremeľ pohyb svojich jednotiek nepoprel. Vývoj so znepokojením sleduje Severoatlantická aliancia, Spojené štáty či Európska Únia. Podporu Ukrajine vyjadrilo aj Slovensko. Čo sa bude diať zostáva nejasné.

Zomrel princ Philip

Týždeň však priniesol aj smutnú správu z Veľkej Británie. Princ Philip a manžel britskej kráľovnej Alžbety II. zomrel vo veku 99 rokov. Vojvoda z Edinburghu strávil posledné dni na zámku Windsor spolu so svojou manželkou. Krátko predtým bol takmer mesiac hospitalizovaný v nemocnici kvôli infekcii a problémom so srdcom.

Na jeho pestrý život po boku kráľovnej spomínal celý svet. Briti mu nosili kvety k Windsorskému hradu i Buckinghamskému palácu.

Britská kráľovská rodina neskôr zverejnila aj prvé detaily ohľadom plánovaného pohrebu. Vojvodu pochovajú v sobotu popoludní o 16.00 hodine nášho času. Verejnosť sa na poslednej rozlúčke nebude môcť zúčastniť. Maximálny počet ľudí totiž stanovujú pandemické opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok