Slovenský liekový ústav sa ohradil voči tvrdeniam ruského fondu

TA3 TASR
8.4.2021 19:01

Štátny ústav pre kontrolu liečiv tvrdí, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v Slovenskej akadémii vied údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková to uviedla v reakcii na medializované informácie, že Ruský fond priamych investícií požiadal slovenskú vládu o vrátenie dodávky vakcíny Sputnik V.

Slovenský liekový ústav sa ohradil voči tvrdeniam ruského fondu
TASR/AP (ilu)

"Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa dôrazne ohradzuje voči dnešným zavádzajúcim tvrdeniam Ruského fondu priamych investícií ohľadne laboratórneho testovania šarží vakcíny Sputnik V, ktoré boli dovezené na Slovensko," spresnila s tým, že ŠÚKL nepozná obsah dohody medzi výrobcom vakcíny a Slovenskom, keďže podpísaná zmluva je utajená a nebola štátnemu ústavu poskytnutá.

Upozornila, že oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín registrovaných v EÚ, pričom vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného procesu. "Napriek tomu ŠÚKL požiadal o spoluprácu 30 oficiálnych laboratórií určených na kontrolu liekov a vakcín v EÚ, ako aj akreditované laboratórium Biomedicínskeho centra SAV. Oficiálne laboratóriá EÚ vzhľadom na vyťaženosť pri prepúšťaní šarží registrovaných vakcín požiadavke nevyhoveli," doplnila. Zdôraznila, že Biomedicínske centrum SAV má platné osvedčenie o dodržiavaní správnej výrobnej praxe v rozsahu kontroly kvality liekov.

RFPI mal 6. apríla 2021 poslať list, v ktorom žiada vládu SR o vrátenie vakcíny z dôvodu opakovaného porušenia zmluvy. Vrátená vakcína bude podľa RFPI použitá v iných krajinách. RFPI vo svojom stanovisku podľa agentúry TASS uvádza, že ŠÚKL v rozpore s existujúcou zmluvou zabezpečil testovanie Sputnika V v laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií EÚ na kontrolu liečiv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok