Heger o Matovičovej ceste: Nie som hovorca ministrov, som premiér

TA3 TASR
8.4.2021 13:29

"Nie je mojou úlohou ozrejmovať detaily ciest a rokovaní ministrov," komentoval premiér Eduard Heger cestu ministra financií Igora Matoviča do Ruska, kde rokuje o vakcínach Sputnik V.

Čisto technické rokovanie

"Nie som hovorcom ministrov, som premiér," ohradil sa Heger. Cesta ministra financií do Moskvy je podľa neho "čisto technickým rokovaním". Cieľ cesty nechcel špecifikovať. Vysvetlil, že cestu Matovičovi nepodpisoval, bol o nej len informovaný. Predseda vlády deklaruje, že nejde o geopolitiku, ale o snahu zabezpečiť pre obyvateľov Slovenska čo najviac vakcín.

"Máme na Slovensku dosť občanov, ktorí by sa touto vakcínou dali zaočkovať," podotkol Heger s tým, že treba otázku Sputnika V doriešiť a dať verejnosti jasnú odpoveď. Matovič podľa premiéra do Moskvy vycestoval, pretože rokovania o ruskej vakcíne začal, ešte keď bol predsedom vlády. "Spolieham sa, že vie, čo tam ide urobiť. Povedal mi základné črty, nemám s tým problém," deklaroval Heger.

Verí, že o záveroch debát bude Matovič informovať, premiér tvrdí, že je sám zvedavý. Na Sputnik V sa však nepozerá očami geopolitiky, ale ochrany zdravia a životov. "Matovič nevedie v Moskve politické rokovania," poznamenal predseda vlády.

Igor Matovič sa do Moskvy vybral v čase eskalujúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou.

Matoviča sa zastal aj Budaj

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) tvrdí, že nákup Sputnika V nie je prejavom zmeny zahranično-politickej orientácie Slovenska. Objednané vakcíny zo západnej Európy podľa neho začali mať výpadky a reálne hrozí, že v najbližších mesiacoch nebude mať Slovensko dostatok vakcín. Matovičovu cestu preto vníma ako pokračovanie jeho úsilia o ochranu životov a zdravia ľudí.

O zahraničnopolitickej orientácii Slovenska podľa Hegera nemôžu byť pochybnosti. Zopakoval, že Slovensko je dobrým partnerom a susedom Ukrajiny a "sme znepokojení tým, čo sa deje na jej hraniciach".

Minister financií Matovič sa vo štvrtok v Moskve stretáva s výkonným riaditeľom Ruského fondu priamych investícií Kirillom Dmitrijevom. Rokovanie sa má podľa slov rezortu financií týkať vakcíny Sputnik V. "Cieľom pracovného stretnutia je doriešenie technických záležitostí súvisiacich s realizáciou dodávok tejto vakcíny na Slovensko," ozrejmilo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok