Slovensko porušilo zmluvu, tvrdí Rusko. Sputnik chce naspäť

TA3
8.4.2021 16:52

Predstavitelia Ruska vyhlásili, že Slovensko porušilo kontrakt na dodávku vakcín Sputnik V. Podľa agentúry Reuters preto vraj požiadali slovenskú vládu, aby dodávku vrátila.

Slovensko porušilo zmluvu, tvrdí Rusko. Sputnik chce naspäť
TASR/Milan Kapusta

Na svojom Facebooku minister financií Igor Matovič potvrdil, že Rusko požiadalo o vrátenie zásielky a ukončenie zmluvy.

Ruský fond priamych investícií tvrdí, že Slovensko porušilo zmluvu tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zadal testovanie zásielky vakcín dodaných na Slovensko laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie, napriek tomu, že táto sieť je dostupná.

Fond na Twitteri tiež napísal, že požiadal o zaslanie šarže do špeciálneho laboratória, aby ho znova skontrolovali. Dodali tiež, že okrem ruského Gamalejovho inštitútu potvrdilo kvalitu vakcíny 59 krajín, kde sa už používa.

Fond na Twitteri napísal, že žiadosť o vrátenie dodávky odoslal už 6. apríla s tým, že ich dodajú do iných krajín.

Slovensku chcú pomáhať aj ďalej

Pritom len vo štvrtok odletel minister financií Igor Matovič do Moskvy, kde mal rokovať práve o vakcínach Sputnik V. Riaditeľ Fondu Kirill Dmitriev označil podľa príspevku na Twitteri stretnutie s Matovičom za produktívne a uviedol, že je aj naďalej odhodlaný pomáhať ľuďom na Slovensku s očkovaním Sputnikom.

Vo štvrtok uviedla šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, že šarža vakcín na Slovensku sa nedá porovnávať s vakcínou, ktorú posudzuje Európska lieková agentúra, pretože sa zhodujú len v názve. Slovenský ústav tvrdí, že ruská strana nedodala väčšinu dôležitých údajov na to, aby mohla byť potvrdená bezpečnosť Sputnika. "Výrobca Sputnika V ani po opakovaných výzvach nedodal údaje z predklinických skúšaní, z výroby (vrátane údajov o výrobe liečiva, finálneho produktu, stabilite vakcíny, skladovaní a exspirácii) a z klinických skúšaní, čo zahŕňa najmä dáta o bezpečnosti a účinnosti," uviedla riaditeľka ústavu Zuzana Baťová.

Ústav preto aj naďalej odporúča, aby sa ľudia na Slovensku očkovali už schválenými vakcínami, ktoré prešli kotrolou európskej agentúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok