Sputnik pre Slovensko budú odborne posudzovať v Maďarsku

TA3 TASR
9.4.2021 14:58

Ruské vakcíny Sputnik V bude pre Slovensko odborne posudzovať Maďarsko, potvrdil to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, za ktorým odcestoval minister financií Igor Matovič. Ten ich vraj požiadal o pomoc a Maďarsko vyhovelo.

Podľa Matoviča ide o vzor vo svete i Európe

Informoval o tom Denník N s tým, že podľa Matoviča nemáme na Slovensku vhodné laboratórium na posúdenie ruskej vakcíny. Szijjártó zároveň uviedol, že vakcíny, ktoré boli dodané Slovensku od Ruska, si Maďarsko neprevezme.

Maďarsko je v súčasnosti podľa slovenského vicepremiéra akýmsi vzorom vo svete i v Európe v očkovaní proti koronavírusu, a to vďaka tomu, že nejde len cestou očkovacích látok zabezpečených Európskou úniou, ale sa obrátilo aj na východ a prítomná je tu aj ruská vakcína Sputnik V. Maďarsku sa tak podarilo dosiahnuť výrazne vyššiu zaočkovanosť svojich občanov ako v iných krajinách Európskej únie, konštatoval Matovič.

Matovič pripomenul, že ruská vakcína je skladovaná na Slovensku v chladničkách už šesť týždňov, pričom by ňou bolo možné zachraňovať ľudské životy. Preto prišiel požiadať Maďarsko o pomoc pri otestovaní tejto zásielky. Šéf maďarskej diplomacie uviedol, že Maďarsko s tým Slovensku rado pomôže, pretože má k dispozícii kapacity v medzinárodne akreditovanom laboratóriu.

Matovič sa poďakoval Szijjártóovi, premiérovi Viktorovi Orbánovi a Maďarsku za mimoriadne dobré vzťahy z čias, keď pôsobil ešte ako predseda slovenskej vlády. Ocenil, že v ťažkých časoch koronavírusovej pandémie sa mohol spoľahnúť na pomoc či už vo forme poskytnutia maďarských lekárov pri plošnom testovaní, alebo darovaním umelých pľúcnych ventilácií nemocniciam na juhu Slovenska.

Danko navrhuje odovzdať vakcíny

Matovič sa vo štvrtok v Moskve stretol s výkonným riaditeľom Ruského fondu priamych investícií Kirillom Dmitrijevom. Podvečer predstavitelia Ruska vyhlásili, že Slovensko porušilo kontrakt na dodávku vakcín Sputnik a preto požiadali slovenskú vládu, aby dodávku vrátila. Na svojom Facebooku Matovič potvrdil, že Rusko požiadalo o vrátenie zásielky a ukončenie zmluvy. Neskôr na tlačovej konferencii hovoril o tom, že Rusi sa cítia mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu.

Ku kauze s ruskými vakcínami sa vyjadril aj šéf mimoparlamentnej SNS Andrej Danko. Slovensko by podľa neho malo dať vakcíny Sputnik V do Maďarska, aby ju mohli používať tam. "Sme povinní túto látku odovzdať do Maďarska. Sme povinní počkať na vyčíslenie sankcií, ktoré nebudú malé. Čaká nás penále a možná náhrada škody," uviedol Danko s tým, že je ochotný s aktuálnymi problémami okolo vakcíny Sputnik V vláde pomôcť. Matovič mal podľa Danka podpísať kontrakt na jeden milión vakcín, nie na dva milióny. Tvrdí, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv nemal žiaden nárok a kompetenciu na to, aby skúšal testovanie Sputnika V.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok