Korčok dúfa, že sa už žiadnemu ministrovi zahraničia nestane to, čo jemu

TA3
25.3.2021 10:28

Ivan Korčok sa ľuďom poslednýkrát prihovoril ako minister, a to krátko pred odovzdaním svojej demisie prezidentke Zuzane Čaputovej. Politikov vyzval k tomu, aby upokojili domáce spory. Podľa neho sa totiž prenášajú aj do zahraničnej politiky.

Korčok dúfa, že sa už žiadnemu ministrovi zahraničia nestane to, čo jemu
TASR/Jaroslav Novák

"V zahraničnej politike sme sa pre domáce spory dostali na tenký ľad, chcem apelovať na to, aby sme sa z tohto tenkého ľadu vrátili. To, čo sa povie doma smerom do zahraničia, často pretrváva roky," uviedol na tlačovej besede končiaci minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Mrzí ho, že niektoré veci nedokončil, vyzdvihol však kroky ministerstva, ktoré sa podarilo uskutočniť.

Na tlačovej besede zdôraznil, že dôležitá je v tejto funkcii podpora premiéra. "Pre každého ministra zahraničných vecí je dôležité, aby sa mu nestalo, že jeho premiér v kritickej situácii podporí ministra iného štátu," uviedol s tým, že bol prvým ministrom, ktorému sa niečo takéto stalo a verí, že je aj posledným. Narážal na konkrétny prípad, keď premiér Igor Matovič pri zabezpečení ruskej vakcíny Sputnik V poďakoval maďarskému ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi.

Politikov taktiež vyzval k tomu, aby vážili svoje slová. "Vadí mi úpadok politickej kultúry na Slovensku, etabluje sa tu nekultúra, v politike padajú všetky zábrany, komunikácia zhrubla, ide často o to, ako zraniť partnera," uviedol. Rokovania o rekonštrukcii vlády podľa neho trvajú, v posledných dňoch sa malo hovoriť aj o princípoch vládnutia.

Demisia Ivana Korčoka, ktorý je nominantom strany SaS, je dôsledkom koaličnej krízy, v ktorej sa strany zmietajú už niekoľko týždňov. Najvýraznejším spúšťačom bol dovoz ruskej vakcíny Sputnik V a jej vítanie Igorom Matovičom a Marekom Krajčím priamo na letisku. Práve tento prístup kritizoval Ivan Korčok, podľa ktorého išlo o nevhodný krok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok